foto: Space Expedition Corporation

Ruimtevliegtuig Lynx – foto: Space Expedition Corporation

WILLEMSTAD – Wereldster Bob Geldof, deejay Armin van Buuren en topmodel Doutzen Kroes moeten nog even geduld hebben. Net als ruim 250 anderen hebben zij een ticket naar de ruimte in hun bezit. Maar de ruimtereizen vanaf Hato gaan dit jaar definitief niet door.

 
Al sinds 2011 wordt gesproken over commerciële ruimtevluchten van de luchthaven van Curaçao. Vele deadlines zijn verschoven en ook eind 2014 wordt niet gehaald. “Het maken en straks testen van de Lynx duurt langer dan wij jaren geleden aannamen”, verklaart initiatiefnemer Ben Droste van Space Expedition Corporation (SXC).

 
Terugbetalen
Directeur Maurice Adriaens van de Curaçao Airport Holding is niet verbaasd dat het project vertraging oploopt. De Holding investeerde jaren geleden 350.000 dollar in het project, maar in opdracht van de Curaçaose regering betaalt SXC dat terug in termijnen. In 2017 moet dit bedrag afbetaald zijn. “Ik heb die lanceerdata altijd met een korreltje zout genomen, want alleen al een project als de Dreamliner loopt acht jaar vertraging op. In ons geval betreft het nieuwe technologieën. We voorzagen wel vertraging, het is allemaal niet zo gemakkelijk. Als we eind 2015 kunnen vliegen ben ik zeer positief.”

 
Toch is Adriaens nog altijd groot voorstander van het prestigieuze project. Onlangs bezocht hij in Washington een conferentie over commerciële ruimtevaart, samen met Gijs Winters van de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit. Daar is onder meer gesproken met de Federal Aviation Authority (FAA), die de luchtvaart van Curaçao in 2011 nog degradeerde naar de tweede categorie. Winters: “Met de FAA hebben we over enkele technische aspecten overleg gevoerd, onder meer vanwege kennis op het gebied van commerciële ruimtevaart en hun mogelijke rol in het toezicht over de operaties.”

 
Degradatie categorie 2
“Amerika is verwonderd dat wij hier als klein landje mee bezig zijn. Ze willen graag in samenspraak met ons tot oplossingen komen.”, vertelt Adriaens. Ook Droste is te spreken over de vorderingen die Curaçao maakt, maar: “Het is wel heel belangrijk dat Hato zijn categorie 2 classificatie voor de internationale luchtvaart zo snel mogelijk weer terugbrengt naar categorie 1.” In januari 2015 komt de FAA opnieuw controleren.

 
De vertraging van het project heeft verschillende oorzaken. Zo is het testvliegtuig, de Lynx, nog niet gereed om testvluchten te maken. Droste hoopt dat dit wel eind dit jaar zal gaan gebeuren. “Dat testen zal dan een jaar duren voor er commerciële vluchten plaats kunnen vinden.” Als het vliegtuig gereed is, volgt een nieuwe hindernis. Concurrent Brandson is op dat punt aanbeland. Adriaens: “Hij loopt nu tegen de ambtenarij aan. Er is een vergunning nodig om te kunnen vliegen, maar de Amerikanen zijn nog niet klaar met die wetgeving.”

 
Vergunningen en wetgeving
XCOR, de producent van de Lynx, heeft uiteindelijk ook zo’n Amerikaanse vergunning nodig, maar om te kunnen vliegen vanaf Curaçao moet ook de Curaçaose wetgeving op orde zijn. Sinds vorig jaar ligt er conceptwetgeving van de landsverordening ruimtevaart klaar, maar die is nog niet ter advies aan de Raad van Advies voorgelegd.

 
Winters: “Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de totstandkoming van een aantal Landsbesluiten. Dat zijn uitvoeringsregelingen waar in de verordening naar verwezen wordt. Ze regelen zaken als de specifieke standaarden/vereisten voor een ruimtevlucht, en geven nadere uitwerking aan bijvoorbeeld de registratie- en verzekeringsplicht.”

 
Die landsbesluiten zijn nog niet klaar. Indien die uiteindelijk naar de Raad van Advies zijn geweest, zal dit alles nog door het parlement en de Raad van Ministers goedgekeurd moeten worden. “Dit hele traject kan zeker negen maanden in beslag nemen”, besluit Winters.

 
Door Anneke Polak