Wenner Regales brengt z'n zoontje naar school - foto: Sam Jones Productions

Wenner Regales brengt z’n zoontje naar school – foto: Sam Jones Productions

AMSTERDAM – Wenner Regales is een keurige vader. Vroeger leidde hij een losbandig leven als één van de drie leden van de populaire en omstreden band Candela. “Maar dat was toen”, zegt de 36-jarige trotse vader.

Reportage over vaderschap (bijdrage: Sam Jones Productions)

Candela maakte opzwepende muziek met teksten waar zelfs de premier van Curaçao tegen in het geweer kwam. Maar de band bestaat niet meer en Regales is nu in rustiger vaarwater. Hij heeft één zoon, althans… voor zover hij weet. Hij werkt mee aan de organisatie van een Vitamine V, een bijeenkomst over vaderschap van zwarte mannen. Zelf is hij ook een rolmodel.

Papiaments
Een paar keer per week brengt Regales zijn zoontje Nasir, dat woont bij zijn Marokkaanse moeder naar school. “Ik praat alleen Papiaments met mijn zoon, want dan leert hij die taal ook.” Nasir kan zonder moeite in een volzin zeggen hoeveel jaar hij is. Van zijn moeder leert hij Marokkaans. Handig voor als hij met vakantie naar Marokko gaat, vertelt de jongen al fietsend naar school. Hij heeft een Marokkaans vriendinnetje, maar daarmee praat hij alleen Nederlands.

Nasir vertelt enthousiast wat hij allemaal doet met zijn vader. “We gaan naar de bioscoop, met vakantie naar het zwembad, voetballen en nog meer van die leuke dingen”. Regales glimlacht trots. Voor hem is zijn vaderschap een gewoon ding.  Vroeger ging hij los met alles. Af en toe dropt hij nog een vette beat en teksten die niet al te vrouwvriendelijk klinken. “Echte rauwe hip hop, maar dat moet kunnen. Alles in een groei”, zegt Regales.

Stereotype beeld
Hij vindt het beeld dat Caribische mannen veel kinderen en vrouwen hebben niet kloppen. Het is een hype. In sommige landen mag een man een harem hebben en daar is niets mis mee zo lang de man ze allemaal verzorgt, vertelt hij. Bij de zwarte mannen wordt het geproblematiseerd.

Relatietherapeut Urmy Macnack is het niet met hem eens. Ze vindt dat zwarte mannen zich niet verder ontwikkeld hebben in hun vaderschap. Regales probeert niet mee te doen aan dat stereotype beeld van zwarte mannen. Hij probeert met een thema dag als Vitamine V, die gaat over vaderschap, mee te werken aan de bewustwording bij zwarte mannen. Ook in zijn muziek gaat hij daarmee aan de slag.

Door Sam Jones