DEN HAAG – Tweede Kamerlid Ronald van Raak heeft premier Mark Rutte om tekst en uitleg gevraagd over de rel waar de Curaçaose gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels en de Nederlandse journalist Dick Drayer in verzeild zijn geraakt op de Nelly Winkelschool op Curaçao.  De twee beschuldigen elkaar wederzijds van intimidatie en persoonlijk geweld en hebben aangifte gedaan bij de politie.

Drayer is de journalist die een paar maanden geleden aan het licht heeft gebracht dat Wiels haar CV had opgeleukt en dat ze het in het Curaçaohuis niet zo nauw nam met de sollicitatieprocedures. De gevolmachtigde minister bleek vrienden aan een baantje te hebben geholpen.

De twee ontmoetten elkaar persoonlijk in het weekend. De gevolmachtigde minister bezocht een school en de journalist was erbij om daar verslag van te doen. Toen ze elkaar zagen konden ze hun emoties blijkbaar niet de baas en het kwam tot een scheldpartij. De lijfwachten van de minister verwijderden de journalist vervolgens uit de school.

Van Raak zag daar aanleiding in om de premier onder meer te vragen of het wenselijk is dat leden van de Rijksministerraad – want dat is Wiels – kritische journalisten op gewelddadige wijze uit hun omgeving laten verwijderen. Van Raak vreest dat  journalisten, als ze zo worden aangepakt, bang worden en niet meer kritisch en onafhankelijk durven berichten.

Van Raak wil dat Rutte optreedt tegen een gevolmachtigde minister die niet fatsoenlijk omgaat met de pers en vraagt de Nederlandse premier over deze kwestie contact op te nemen met de minister president van Curaçao.

Door Jean Mentens