Het Venezolaanse Consulaat in Oranjestad. Foto: Ariën Rasmijn

Het Venezolaanse Consulaat in Oranjestad. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Het Openbaar Ministerie van Aruba meldt dat de Venezolaan G.A.R., die verdacht wordt van de opzettelijke vernieling van het consulaat van Venezuela, vandaag op borgtocht is vrijgelaten. Om vijf uur ‘s middags vertrok R. uit zijn cel op het politiebureau van Santa Cruz.

 
De rechter-commissaris heeft vrijdag besloten om de zakenman uit Maracaibo vrij te laten in afwachting van de behandeling van zijn strafzaak. Dit in verband met zijn persoonlijke omstandigheden.

 
R. zou tegen de rechter-commissaris hebben aangegeven dat zijn werk, zijn familie en wellicht ook zijn gezondheid eronder zouden lijden als hij langer vast zou zitten, vertelt hoofdofficier van Justitie Peter Blanken.

 
Dwangsom
Als stok achter de deur werd een dwangsom gesteld van 100.000 dollar. R. moet zich beschikbaar houden voor het onderzoek door politie en justitie en op zitting komen wanneer de strafzaak tegen hem wordt behandeld, aldus Blanken. Doet hij dit niet dan wordt het bedrag verbeurd.

 
De rechter-commissaris besloot R. vrij te laten, ondanks dat er voldoende ernstige bezwaren en gronden aanwezig zouden zijn om bewaring van R. toe te wijzen. Blanken zegt niet te weten of R., die ten tijde van het incident op bezoek was bij vrienden op Aruba, nu nog op het eiland verblijft.

 
Door Ariën Rasmijn