PHILIPSBURG – In de nacht van zaterdag op zondag zijn uit de Pointe Blanche gevangenis van St. Maarten drie gedetineerden ontsnapt. Ze werden al snel weer aangehouden. Bij die aanhouding heeft de politie schoten gelost. De 29-jarige Nashon Elwin Francis werd doodgeschoten.
Het Gerecht in Eerste Aanleg veroordeelde Francis vorige week woensdag nog tot 7 jaar voor poging tot moord op medegevangene Devon Otto. Hij werd eerder in mei 2011 veroordeeld tot 11 jaar voor een serie gewapende overvallen. Francis ontsnapte uit de gevangenis in gezelschap van Omar Smith Nelson en een 26-jarige gedetineerde waarvan alleen de initialen L.T.A. bekend zijn.

Nelson, beter bekend onder zijn bijnaam Chucky, ontsnapte op 19 maart 2011 ook al uit de gevangenis. Hij bleef toen 162 dagen onvindbaar voordat hij kon worden gearresteerd. Tijdens zijn vlucht veroordeelde de rechtbank Chucky tot 18 jaar voor een serie geweldsmisdrijven, waaronder de beroving en kidnapping van Wouter-Jan Romeijn in oktober 2010. Romeijn vond de dood tijdens dit misdrijf.

Zwaargewond
Chucky werd in februari vorig jaar tot 6 jaar veroordeeld voor autodiefstal, kidnapping en beroving – begaan terwijl hij op de vlucht was – en in juni tot 1 jaar voor zijn ontsnapping.

In mei vorig jaar werd Chucky in Pointe Blanche door twee medegevangenen aangevallen met een geïmproviseerde machete en een ijspriem. Het slachtoffer raakte zwaargewond; zijn aanvallers werden in januari tot 4 jaar cel veroordeeld.

Vrouw aangehouden
De politie heeft een vrouw waarvan geen nadere details bekend zijn gemaakt aangehouden als verdachte. Het is niet bekend of zij van buitenaf heeft geholpen met de ontsnapping of dat zij een medewerkster is van de gevangenis.

De Landrecherche heeft van het openbaar ministerie opdracht gekregen om zowel de ontsnapping als de dood van Francis te onderzoeken.

Door Hilbert Haar