Studenten van de Saba University School of Medicine laten gezonde gerechten proeven - Foto : Hazel Durand

Studenten van de Saba University School of Medicine laten gezonde gerechten proeven – Foto : Hazel Durand

THE BOTTOM – In een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staat dat dertig procent van de Sabanen lijdt aan matig overgewicht en een derde aan ernstig overgewicht. Het heeft de Sabanen wakker geschud en ze doen nu moeite om zich een gezondere levensstijl aan te meten.

Er zijn twee campagnes gelanceerd om het bewustzijn over de eigen gezondheid aan te scherpen: de ‘Saba Fit’- campagne van ‘Jeugd op Gezond Gewicht’, en de ‘I Love My Body’- campagne van huisarts Gina Boorsma en de studenten van de Saba University School of Medicine. De universiteit heeft ook het eerste ‘Global Food Festival’ georganiseerd met de bedoeling gezonde invloed uit te oefenen op het eetgedrag van de Sabaanse bevolking.

“Sabanen denken dat ze gezonder leven dan de mensen op eilanden in de buurt. Los van of dat wel helemaal klopt, willen we gezond eetgedrag aanbevelen. We willen de Sabanen voorhouden dat eten gezond kan zijn en betaalbaar, gemakkelijk om klaar te maken en net zo smakelijk als de traditionele lokale gerechten die vaak niet zo gezond zijn,” aldus Ramona Dumitrescu, professor aan de Saba University of Medicine.

Dumitrescu zegt dat de conclusies van het CBS een algemeen beeld van de bevolking geven, maar dat het nog steeds nodig is om specifieke gegevens te verzamelen. De universiteit gaat samen werken met Saba Fit om de gezondheidsgegevens van de bevolking in kaart te brengen. Eerst worden data verzameld over de gezondheid van de kinderen op de eiland.

“Dan gaan we niet alleen overgewicht identificeren maar ook andere risico’s voor de gezondheid opsporen die veroorzaakt worden door een ongezond levensstijl. Dan weten we pas hoe wij richting kunnen geven aan de gezondheidswerkers op eiland,” zegt Dumitrescu.

Saba Fit heeft bidonnetjes uitgedeeld op de scholen zodat kinderen de hele dag fris water kunnen drinken. Saba Fit werkt ook samen met de scholen op het eiland om er voor te zorgen dat de leerlingen er gezonde snacks kunnen eten en dat er voldoende fysieke activiteiten worden aangeboden. “Ook volwassenen wordt bijgebracht dat gezond eten en veel bewegen belangrijk is en hoe je dat  moet overbrengen op je kinderen,” zegt La-Toya Charles, een coördinator van Saba Fit.

Door Hazel Durand