WILLEMSTAD – Een maatschappelijk stage op een tropisch eiland, dat klinkt perfect. Maar dat er aan de realiteit meerdere kanten zitten wordt de leerlingen van het Wolfert Tweetalig in Rotterdam ook getoond op Curaçao: “We willen dat de leerlingen meer zien dan alleen mooie stranden”, vertelt Shery Apostel, de initiatiefnemer van Project MAS, “hier worden ze geconfronteerd met de gewone, dagelijkse kant van het tropische leven.”

Dit jaar werken de leerlingen mee aan projecten van Fundashon Pro Bista, Fundashon Kontakto en Skol Dr. Nelly Winkel. Op de school richten zij een ‘chill-out’ kamer in waar leerlingen met last van stress in de toekomst tot rust kunnen komen.

De acht leerlingen uit Nederland logeren twee weken bij een leeftijdsgenootje op Curaçao. Vorige week maakten de leerlingen kennis met het gezin waar ze verblijven, namen zij een kijkje bij de projecten en liet Apostel hen het eiland zien. “Ze hebben veel gezien en ook veel geproefd. Ik heb ze kadushi gegeven en andere lokale gerechten. Niet iedereen vond het even lekker, maar ze hebben het geprobeerd.”

Heel anders
Deze week zijn de leerlingen aan de slag gegaan bij de verschillende projecten. De zeventienjarige Mirjam is aan het schilderen op de Nelly Winkel school. “Ik had een groot vakantieparadijs verwacht, maar dat is het niet alleen. Het is heel anders dan Nederland, maar mijn beeld is niet negatief. Ik hoop nog steeds dat ik snel op vakantie kan gaan hierheen.”

Project MAS organiseert elk jaar maatschappelijke stages naar Curaçao om bij te dragen aan de leef- en werksituatie van jeugd met pedagogische problemen of een beperking.

Door Elisa Koek