Gezaghebber Lydia Emerencia kijkt naar de poster met de tekst Stop Kindermishandeling - Foto: Belkis Osepa

Gezaghebber Lydia Emerencia kijkt naar de poster met de tekst Stop Kindermishandeling – Foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Fundashon Respetá Mucha (FRM) heeft haar eerste campagne gelanceerd om kindermishandeling een halt toe te roepen. De campagne moet de Bonairiaanse bevolking bewust maken van dit probleem zegt voorzitter Desiree Croes van de FRM.

Gezaghebber Lydia Emerencia en gedeputeerde Hans Els hebben woensdag  twee posters onthuld waarop staat: ‘Open je ogen, stop kindermishandeling’ en ‘Let goed op, stop kindermishandeling’. Croes: “De posters en banners zijn te zien bij bushaltes en op plaatsen waar veel mensen langskomen. We hebben ook een bumpersticker voor op de auto. Het bewustwordingsproces over kindermishandeling moet nu op gang gebracht worden.”

Workshops
Fundashon Respetá Mucha is vorig jaar oktober opgericht. Behalve werken aan bewustwording willen ze ook workshops geven aan organisaties en instanties die werken met kinderen en gezinnen. Het is de bedoeling elkaar te leren hoe je kindermishandeling kunt herkennen. FRM wil in de toekomst ook een telefonische hulplijn voor kinderen invoeren.

Gezaghebber Lydia Emerencia benadrukte dat kinderen de meest kwetsbare wezentjes zijn in een samenleving en dat het jammer is dat de gemeenschap er niet mee om kan gaan. “Zo natuurlijk als een kind is, zo moeilijk is het om op verantwoorde en gezonde wijze met kinderen om te gaan. Kinderen zijn de kern van onze samenleving, maar toch worden ze in onze samenleving niet altijd goed behandeld.

Wakker schudden
Emerencia geeft verschillende voorbeelden van manieren waarop kinderen slecht behandeld worden: mishandeling, slavernij, kinderporno en kinderarbeid. “Wij hebben soms moeite om goed met kinderen om te gaan.” Emerencia juicht het toe dat FRM op een ingrijpende manier de aandacht opeist voor kindermishandeling. “De gemeenschap moet worden wakker geschud want kindermishandeling is onacceptabel.”

Gedeputeërde Hans Els zegt dat de overheid aandacht heeft voor het kind in de gemeenschap en dat stappen worden gezet om beter voor kinderen te zorgen. “Maar we moeten meer doen. We moeten het hebben over alle kinderen van 0 tot 12 jaar, want zij zijn de burgers van de toekomst. De FRM is opgericht omdat het noodzakelijk was. De campagne is een begin van de bewustwording.”

Door Belkis Osepa