PHILIPSBURG – De Stichting Voortgezet Onderwijs Bovenwindse Eilanden (SVOBE) eiste vandaag in een administratieve rechtbankprocedure dat het ministerie van Onderwijs direct 4.5 miljoen gulden beschikbaar stelt, om de ergste financiële nood bij de stichting te verlichten.

 
Als het ministerie niet over de brug komt worden de Sundial School en het Milton Peters College met sluiting bedreigd en zou de stichting failliet kunnen gaan.

 
‘Lump sum’
Door de invoering van een zogeheten ‘lump sum’ vergoedingen systeem heeft SVOBE sinds 10-10-10 meer dan acht miljoen gulden aan inkomsten misgelopen. Het tekort bij de stichting bedraagt nu negen miljoen gulden.

 
SVOBE heeft al geruime tijd geen premies meer afgedragen aan het pensioenfonds APS. Loonbelasting, sociale premies en rekeningen voor water en elektriciteit worden ook niet meer voldaan. In totaal staat meer dan twee miljoen gulden uit bij deze schuldeisers.

 
Salarissen
Noodgedwongen heeft SVOBE bijna 1.7 miljoen gulden aan reserveringen voor vakantiegeld, verwervingskosten en leermiddelen gebruikt om de meest dringende rekeningen te voldoen. Het is onzeker of de salarissen op vrijdag bij de leerkrachten op de bankrekening zullen staan.

 
Op aandringen van rechter Katja Mans gaat SVOBE voor donderdag 12 uur alle financiële informatie beschikbaar stellen die het ministerie zegt nodig te hebben om de ernst van de situatie te kunnen beoordelen. Als partijen er volgende week dinsdag niet uit zijn, gaan ze terug naar de rechter die vervolgens op vrijdag een oordeel zal vellen.

 
Door Hilbert Haar