Malvina Cecilia

Malvina Cecilia

WILLEMSTAD – De stichting Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (FDRS), waarover minister van Financiën José Jardim zich morgenmiddag moet verantwoorden in de Staten, is opgericht als alternatief voor Usona en Amfo.

 
Dat laat Malvina Cecilia weten, die als trekker van de stichting wordt beschouwd. Amfo (Antilliaanse Medefinancierings Organisatie) is inmiddels gestopt met het verstrekken van subsidies aan projecten op Curaçao. Usona, de uitvoeringsorganisatie van Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen, zal eind dit jaar eveneens stoppen.

Anneke Polak in gesprek met Malvina Cecilia en Omayra Leeflang

Alternatief
“De overheid weet dat er een alternatief moet komen, en wij zijn zo’n alternatief. Als de overheid wil dat wij officieel een vervanging worden, zullen we dat met alle plezier doen”, aldus Cecilia.

 
Een gelukkige start heeft FDRS, die het terugdringen van armoede in de wijken door het stimuleren van jongeren als doel heeft, echter niet gemaakt. Voor de stichting was opgericht, werden er al vraagtekens gezet bij het feit dat er vijf ton aan geld is opgemaakt.

 
Kosten
Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang heeft al vanaf het eerste uur kritiek op FDRS. Zij voelt zich gesteund door het onlangs uitgebrachte rapport van overheidsaccountantsbureau Soab. Zo zijn er volgens Leeflang kosten van 157.000 gulden gemaakt, zonder dat FDRS statutair was opgericht of ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Er zou 500.000 gulden aan subsidie zijn verstrekt waarvan niets aan het daadwerkelijke doel van de stichting is uitgegeven.

 
Daarnaast laakt het oppositielid het feit dat er tegen de zin van het bestuur een tweede auto werd aangeschaft, zo blijkt uit het rapport. Er zijn aanpassingen aan het ‘vreselijk dure kantoor’ gedaan, stelt het oppositielid, waarvan de huur 72.000 gulden per jaar is. “De overheadkosten zijn exorbitant. Zo is er in drie maanden voor 52.000 gulden aan salarissen betaald. Op jaarbasis is dat 208.000 gulden, samen met die 72.000 gulden aan huur wordt eenderde van de subsidie aan salaris en huur besteed.”

 
Vervoer
Ook noemt Leeflang het bedenkelijk dat er 23.000 gulden aan vervoerskosten is besteed in drie maanden tijd. “In een land waar het duurste vervoersmiddel een taxi is. Het lijkt me dat er tickets zijn betaald in de business class om op en neer te vliegen, waar naartoe weet ik niet.”

 
Eerder al deed Leeflang aangifte tegen Malvina Cecilia. Zij zou zich ten onrechte directeur van de stichting hebben genoemd, ten onrechte trekker van het project hebben genoemd en als beleidsmedewerker van Financiën hebben gehandeld toen zij dat niet meer was. “Maar zij heeft wel als directeur documenten ondertekend, als trekker mensen aangesteld, zij is manipulatief geweest”, aldus Leeflang.

 
Tijdens de Statenvergadering zal Leeflang geen genoegen nemen met een eventuele verlaging van de kosten. De oppositie zal morgen een motie van wantrouwen indienen tegen de minister van Financiën José Jardim, die door Leeflang gesteund zal worden.

 
Verwijtbaar
“Er is iets fundamenteels fout gegaan. De minister is verwijtbaar en zou zelf zijn conclusie moeten trekken. De stichting blijkt niet in staat aan haar eigen doel te voldoen”, zegt Leeflang. “Het bestuur is weggelopen, een half miljoen gulden is op en de minister heeft niets over de stichting te zeggen omdat het een privé-stichting betreft. De relatie tussen de regering en deze stichting moet stoppen, het onrechtmatig uitgegeven geld moet terugkomen.”

 
Minister Jardim was de afgelopen dagen onbereikbaar voor commentaar.

 
Door Anneke Polak