UP-leider Theo Heyliger - foto: Today

UP-leider Theo Heyliger – foto: Today

PHILIPSBURG – De Verenigde Volkspartij (UP) dreigt zijn steun aan het derde Wescot-Williams kabinet in te trekken.

 
Partijleider en fractievoorzitter Theo Heyliger verklaarde donderdag dat hij ernstige bezwaren heeft tegen een overeenkomst inzake de Centrale Bank, die minister van Financiën Martin Hassink getekend zou hebben met zijn Curaçaose collega José Jardim.


De overeenkomst zou inhouden dat de huidige St. Maartense leden van de Raad van toezicht, Jairo Bloem en Marcia Illidge, opstappen en dat de directie (president Emsley Tromp) de laan uit wordt gestuurd.


“Indien deze overeenkomst wordt geratificeerd door de Raad van Ministers zal de UP zijn steun aan de coalitie intrekken,” schreef Heyliger in een email, die kort na half een in de nacht van woensdag op donderdag is verzonden.


Heyliger schreef dat minister van Financiën Hasssink gezamenlijk is benoemd door de coalitiepartners UP en de Democratische Partij (DP) en dat hij de verantwoordelijkheid heeft de partijen op de hoogte te houden van dit soort zaken.


Geen bevoegdheid
“Dat is in het geval van de Centrale Bank niet gebeurd,” schrijft Heyliger. “Wij gaan de minister formeel vragen wat zijn intenties zijn. Wij vinden dat er overeenstemming moet zijn tussen alle partijen over veranderingen in de samenstelling van de Centrale Bank. Geen enkele minister, noch de Raad van Ministers heeft de bevoegdheid zulke beslissingen te nemen. Overleg voorafgaand aan zo’n beslissing heeft de voorkeur. Maar deze benadering zal niet worden getolereerd.”


Door Hilbert Haar