Wijkregisseur Hubert ‘Iby’ Statie - foto: Belkis Osepa

Wijkregisseur Hubert ‘Iby’ Statie – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) wil nauwer contact met de bewoners van Caribisch Nederland en zet hiervoor wijkregisseurs in. Wijkregisseur in Rincon is Hubert ‘Iby’ Statie.

 
Iby Statie (53) weet wat er speelt in Rincon en kent de bewoners en organisaties. Het liefst noemt hij zichzelf gewoon wijkagent en niet met zo’n deftig woord afkomstig uit Nederland. Statie is al ruim negenentwintig jaar politieagent en sinds 10-10-10 het aanspreekpunt in Rincon. Bonaire kent vier ‘barioregisseurs’.

Een reportage van Belkis Osepa

Aandacht
Iby Statie begint zijn dienst met het rondrijden in Rincon. Onderweg stopt hij netjes aan de kant van de weg wanneer zijn mobiel afgaat. Twee straten verder stopt Statie bij een oudere mevrouw, die druk aan het opruimen is in de tuin. “Ik moest even kijken hoe het nu gaat, na een voorval een tijd terug”, vertelt hij bij terugkomst in de patrouillewagen.

 
De oudste wijk van Bonaire telt ruim tweeduizend bewoners. Rincon vraagt meer aandacht van de politie dan vroeger. “Het directe contact met de wijkbewoners is essentieel. Een patrouille doet het werk op korte termijn. Een wijkagent voor de lange termijn.”

 
Pijnpunten
Rincon worstelt met drugsoverlast, minderjarige kinderen die ’s avonds op straat vertoeven, diefstal, hardrijders en lokale problemen zoals geitendiefstal en loslopende honden die geiten aanvallen.

 
Het KPCN kampt voorlopig met een beperkte capaciteit omdat intern politiemedewerkers extra opgeleid worden. Dat legt een extra druk op de overige politieagenten. Het korps zorgt er wel voor dat er dagelijks twee patrouilles rondrijden. Statie merkt dat burgers veel van hem verwachten. “Maar ik ben geen superman. Ik heb alleen dienst in Rincon, naast de dagelijkse patrouilles.”

 
Politiebureau
Rincon heeft sinds eind januari een splinternieuw politiebureau. Het is nog niet helemaal operationeel. Binnenkort wordt het bureau wekelijks bemand en zijn er twee keer per week intakegesprekken met burgers. Korpschef Hildegard Buitink benadrukte tijdens de officiële opening van het bureau de belangrijke rol van de barioregisseur.

 
In het midden van zijn uitleg over het wel en wee van de wijk, wordt Statie opgebeld door een bewoner. Een loslopende hond heeft één van zijn geiten gebeten. “Hij verwacht mij te zien. Daar gaat het om. De communicatie en werken aan het vertrouwen.” Het vertrouwen in de wijk kweekt Statie ook door te bemiddelen bij burenruzies, geitendiefstal of baldadige kinderen.

 
Kinderen van Rincon
De kinderen en jongeren in Rincon krijgen speciale aandacht. Een manier om dit te doen is om hen op te zoeken op school. Aan het einde van de ochtend, gaat Iby Statie langs bij de Watapanaschool, die speciaal onderwijs verzorgd.

wijkagent2 (640x480)

 
Verkeer
De kinderen van groep vier van juf Brenda Tjietjie luisteren gretig naar het verhaal van wijkagent Iby. Vandaag gaat het over het spelen op straat en het verkeer. Juf Brenda is blij met het bezoek: “Zij moeten de verkeersregels kennen en zich leren gedragen.”

 
Al bij aankomst op de school wordt Iby Statie apart genomen door een juf. Hij moet na de les twee meiden met lange vingers even stevig toespreken. Daarna ook nog een jongen die mogelijk slachtoffer is van mishandeling. Statie: “Dat hoort allemaal bij het werk. Met mensen praten en hen aanzetten om iets goed te doen met hun leven. Soms lukt het, soms niet. Maar ik blijf praten. Als ik dat niet meer wil, dan moet ik mijn uniform uitdoen.”

 
Door Belkis Osepa