Sarah Wescot-Williams

Sarah Wescot-Williams

PHILIPSBURG – Er is geen overeenkomst tussen de ministers van Financiën van St. Maarten en Curaçao over het naar huis sturen van leden van de Raad van Commissarissen en de directie van de Centrale Bank.

 
Minister-president Sarah Williams schreef dit op donderdagavond in een email aan de redactie van de Engelstalige krant Today in Philipsburg. “Ik heb slechts kort gesproken met minister van Financiën Hassink vandaag, maar zo’n overeenkomst bestaat niet,” verklaarde Wescot-Williams.

 
De fractieleider van de Verenigde Volkspartij (UP), Theo Heyliger stelde in de nacht van woensdag op donderdag in een email dat een dergelijke overeenkomst was gemaakt zonder zijn partij hierover in te lichten. “Als de Raad van Ministers die overeenkomst ratificeert dan zegt de UP haar steun aan de coalitie op”, liet Heyliger weten.

 
Wescot-Williams verklaarde op donderdagavond dat de Centrale Bank continue een topic is op de agenda van de Raad van Ministers “vanwege het onvermogen van dit instituut en al zijn bestuurslagen om te functioneren zoals het veronderstelt wordt te doen.”

 
Vergaande bevoegdheden
De minister-president gaf aan dat de ministers van Financiën “vergaande en zelfstandige bevoegdheden” hebben met betrekking tot de Centrale Bank. “Maar minister Hassink heeft voldoende politiek gevoel om zo‘n beslissing niet te nemen zonder overleg met de Raad van Ministers.”

 
Wescot-Williams verklaarde tot slot dat de gouverneurs van beide landen hebben geprobeerd te bemiddelen in de impasse bij de Centrale Bank en dat de ministerraad in St. Maarten geen kennis heeft van de inhoud van een rapport over de bank.

 
Door Hilbert Haar