UP-leider Theo Heyliger - foto: Today

UP-leider Theo Heyliger – foto: Today

PHILIPSBURG – Het gerecht heeft vernietigende kritiek geuit op het stemfraude-onderzoek waarvoor maandag vijf verdachten ter zitting verschenen. Rechter Koen Luijks besloot de zaak aan te houden tot 14 april.

 
Na die aankondiging trok de rechter van leer tegen het onderzoek dat volgens hem incompleet is, onverklaarbare tegenstrijdigheden bevat en veel te lang heeft geduurd.

 
Vier voormalige politieagenten worden ervan beschuldigd hun stem te hebben verkocht aan een vertegenwoordiger van Theo Heyliger’s Verenigde Volkspartij (UP) voor de verkiezingen in september 2010.

 
Het dossier beschuldigt Roy Heyliger, een oom van partijleider Theo Heyliger, ervan de andere verdachten geld te hebben gegeven voor hun stem. Tegelijkertijd concludeert de Landsrecherche uit een onderzoek naar de UP dat er geen bewijs is dat deze partij, noch enige andere partij, in 2010 stemfraude heeft gepleegd. Rechter Luijks beval het Openbaar Ministerie nader onderzoek te doen.

 
Redelijke termijn
De zaak kan niet-ontvankelijk verklaard worden omdat de tweejarige termijn voor het voor de rechter brengen is overschreden. Hoofdcommissaris Peter de Witte overhandigde het OM in oktober 2010 een dossier over de zaak. In november gaf advocaat-generaal Dick Piar toestemming voor het onderzoek.

 
In augustus 2012 vroeg de toenmalige hoofdofficier van Justitie Hans Mos nogmaals toestemming voor het onderzoek. Het dossier was gereed in februari vorig jaar, maar daarna heeft het nog een jaar geduurd voor het OM de zaak voor de rechter bracht. Cor Merx, de advocaat voor een van de agenten, diende ter zitting een verzoek in om de rechtbank te wraken.

 
Door Hilbert Haar