Michiel Bijkerk - foto: Belkis Osepa

Michiel Bijkerk – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De Caribische eilanden in het Koninkrijk moeten alles in het werk stellen om de interne grenzen tussen de eilanden af te breken. Dat vindt advocaat Michiel Bijkerk.

 
Bijkerk verloor vrijdag een kort geding dat hij namens een Curaçaoënaar heeft aangespannen. De Curaçaoënaar wilde toestemming krijgen om zich vrij te vestigen op Bonaire.

Belkis Osepa in gesprek met Michiel Bijkerk

Voor zijn vertrek twintig jaar geleden naar Nederland, heeft hij ongeveer twaalf jaar op het eiland gewoond. Nu bij terugkeer heeft hij werk en een eigen woning. Toch is de Curaçaoënaar op basis van de Wet Toelating en Uitzetting BES uitgezet, omdat hij geen bewijs van goed gedrag kan overleggen. Hij moet terug naar Curaçao of Nederland.

 
Interne grenzen
De afspraken ten aanzien van de interne grenzen binnen het Koninkrijk bepalen dat als een persoon van één van de eilanden zich wil vestigen op een andere eiland, hij moet kunnen voldoen aan drie voorwaarden: eigen inkomen, eigen woning en bewijs van goed gedrag.

 
Bijkerk is teleurgesteld over de uitspraak waartegen geen beroep mogelijk is. Hij stelt dat Bonaire Nederlands grondgebied is. “We hebben allemaal een Nederlandse paspoort en horen overal in het Koninkrijk welkom te zijn.”

 
Erger
Sinds de ontmanteling van de Antillen in 2010 is de situatie volgens Bijkerk erger geworden. “Nu bestaan de grenzen bijvoorbeeld tussen Curaçao en Bonaire, Sint Maarten en Curaçao. Als je hier woont, kan je elk eiland in. Maar wil je op Curaçao gaan vestigen, dan moet je op Bonaire uitschrijven. We moeten beseffen dat die grenzen moeten verdwijnen.”

 
Door Belkis Osepa