Rafael Santana en Hans Els

Rafael Santana en Hans Els

KRALENDIJK – De coalitie op Bonaire wankelt na een vertrouwensbreuk tussen de Union Patriótiko Boneriano (UPB) en Fractie Santana.

 
Rafael Santana, het enige eilandraadslid van Fractie Santana, belegde vrijdagavond samen met zijn gedeputeerde Hans Els een spoedpersconferentie om hun ongenoegen over de relatie met de UPB kenbaar te maken.

 
Het rommelt al een tijd binnen de coalitie. Afgelopen week lagen de twee coalitiepartners met elkaar overhoop over het tijdstip voor een constitutioneel referendum over de toekomst van Bonaire.

 
WEB
Op vrijdag 14 februari liep de emmer over bij Santana en Els. Tijdens een belangrijke werkgroepvergadering met vertegenwoordigers van Nederland, Saba en Statia over de gezondheidszorg, kreeg Els een twee pagina tellende document toegeschoven die hij van de UPB meteen moest tekenen. Het betrof een verdedigingsdocument om het onderzoeksrapport over onbehoorlijk bestuur tijdens de privatisering van het Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) af te kraken. Er was haast bij want het onderzoeksrapport wordt volgende week in de Tweede Kamer besproken.

 
Els: “Ik heb geweigerd om gelijk te tekenen, zonder de inhoud te kennen en me erin te hebben verdiept. Later kwam ik te weten dat het document is opgesteld door een advocaat, uit 46 pagina’s bestond, terwijl ik slechts twee pagina’s onder ogen kreeg. Dat is manipulatie.”

 
Nibud
Dezelfde dag schond UPB andere afspraken met Fractie Santana door cijfers bekend te maken van minimum maandbedragen die een aantal gezinssituaties moeten hebben aan inkomen. Het onderzoek van de Nederlandse Nibud, dat in opdracht van de lokale overheid is uitgevoerd, maakt duidelijk dat Bonairianen ver onder hun inkomensniveau leven.

 
De oppositie vraagt al weken naar de cijfers. Els legt tijdens de persconferentie uit dat hij met Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte en met UPB-leider James Kroon heeft afgesproken dat de cijfers vooralsnog niet naar buiten gebracht worden. Dit gebeurt pas als het rapport met het bestuurscollege en de eilandsraad is besproken. Achter zijn rug om heeft ex-gedeputeerde Burney Elhage de cijfers laten publiceren door de afdeling Communicatie van het Openbaar Lichaam Bonaire, aldus Els.

 
“Het persbericht is niet goedgekeurd”, zegt Els. “El Hage heeft twee keer een persbericht laten uitgaan achter mijn rug om, terwijl het Nibud-onderzoek onder embargo was. Zo ga je niet om met een coalitiepartner. Zo is er geen vertrouwen.”

 
Santana geeft niet duidelijk aan wat de vertrouwensbreuk betekent. “We worden niet met respect behandeld en gemaakte afspraken binnen de coalitie worden geschonden. We kunnen dit niet laten gebeuren.” Santana eindigt met de woorden dat “de deur nu dicht is, maar er zit geen hangslot op. Er is een overheid en een coalitie, maar alles kan gebeuren, want wij zijn niet manipuleerbaar.”

 
Door Belkis Osepa