Still uit de dreigvideo die na de moord op Helmin Wiels  verscheen

Still uit de dreigvideo die na de moord op Helmin Wiels verscheen

WILLEMSTAD – Hermann en Valentino Martis gaan in cassatie. De broers werden vorige week in hoger beroep weer veroordeeld voor terroristische dreiging, maar zijn niet van plan dit te accepteren.


De belangrijkste reden dat de broers in cassatie gaan is dat zij beweren nooit opzettelijk een dreiging te hebben willen vormen voor Curaçao. “Juridisch gezien zijn hier ook onvoldoende wettige bewijsmiddelen voor”, stelt advocaat Alicia Blonk.

Elisa Koek in gesprek met advocaat Alicia Blonk

Jaren
De uitslag van de cassatie zal nog even op zich laten wachten. “Het is geen kwestie van een paar maanden, het kan wel twee jaar duren”, vertelt Blonk. De advocaat zal de zaak moeten doorgeven aan een collega in Nederland. “We zijn nu aan het informeren of er een advocaat in Nederland interesse heeft in de zaak. Zo niet, krijgen de broers een advocaat toegewezen.”


De, wellicht, jaren tot de cassatie kunnen de broers Martis geheel in vrijheid leven. “Doordat zij in cassatie gaan is het vonnis niet onherroepelijk verklaard. De broers mogen dus reizen en hebben alle vrijheid om te doen wat ze willen.”


Of de broers de zaak uiteindelijk winnen, kan Blonk niet zeggen. “Ik ben zelf geen cassatie advocaat dus de kansen inschatten kan ik niet. Wel vind ik het nodig dat de Hoge raad zich over deze zaak buigt.”


Door Elisa Koek