PHILIPSBURG – Vier voormalige politieagenten en een lid van de Verenigde Volkspartij (UP) staan maandag voor de rechter om zich te verantwoorden voor verkiezingsfraude die gepleegd zou zijn in september 2010.

 
De vier politiemensen verkochten hun stem aan de UP van partijleider Theo Heyliger voor 300 dollar per stuk. De zaak kwam aan het licht toen de vier ruzie kregen over de verdeling van het geld.

 
Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek ‘Masbangu’ gedoopt, kennelijk om aan te geven dat het hier om kleine vissen gaat. Masbangu zijn zilverkleurige kleine vissen.

 
Kiesrecht
Roy Heyliger, een oom van partijleider Theo Heyliger, is gedagvaard omdat hij degene zou zijn die het viertal geld heeft gegeven voor hun stem. Op stemfraude staat een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden en een boete van maximaal 165 dollar. Ook kan de rechter betrokkenen hun actief en passief kiesrecht ontnemen.

 
Door Hilbert Haar