André Bosman (archieffoto) - foto: Jamila Baaziz

André Bosman (archieffoto) – foto: Jamila Baaziz

PHILIPSBURG – De regering van Sint Maarten heeft in een uitvoerige verklaring haar ongenoegen uitgesproken over het initiatief wetsvoorstel van VVD Kamerlid André Bosman, om beperkingen op te leggen aan de immigratie van Caribische Nederlanders naar Nederland.

 
In een op dinsdag vrijgegeven document noemt de regering het voorstel ongerechtvaardigd en bovendien racistisch, aangezien de bevolking van de eilanden voornamelijk uit Afro-Caribische inwoners bestaat en de maatregel hen exclusief treft.

 
De regering bestrijdt Bosman’s voorstelling van zaken, als zouden Caribische Nederlanders oververtegenwoordigd zijn in misdaadstatistieken. Als een percentage van de Antilliaanse bevolking in Nederland is dit wel juist, maar in absolute getallen vormen Marokkanen een ‘veel groter probleem’. Tegenover bijna 7.000 Antilliaanse verdachten staan 18.500 Marokkaanse.

 
Bijstand
De regering weerlegt ook de claim dat haar burgers overmatig beslag leggen op bijstandsuitkeringen. Op een totaal van bijna 450.000 uitkeringen in 2011, waren er maar 140 van Caribische Nederlanders. Volgens de verklaring wonen er 114.000 Caribische Nederlanders in Nederland. Daarvan zouden er minder dan 7.000 te boek staan als verdachten van criminele activiteiten.

 
Onrechtvaardig
De regering noemt het onrechtvaardig om migranten uit St. Maarten, Aruba en Curaçao te bedreigen met deportatie als ze en misdrijf begaan, terwijl andere Nederlanders niet worden uitgezet maar worden vervolgd.

 
Door Hilbert Haar