Woordvoerder Norman Serphos - foto: Dick Drayer

Woordvoerder Norman Serphos – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Curaçaose criminelen die veroordeeld zijn in Nederland reizen zonder paspoortcontrole naar de Antillen. Dat zegt Norman Serphos, perswoordvoerder van het Openbaar ministerie.

 
Hij reageert op de berichtgeving uit de Telegraaf dat de eilanden een paradijs zouden zijn waar een veroordeelde zijn gevangenisstraf kan ontlopen.

Dick Drayer in gesprek met Norman Serphos

Lijst
“De Nederlandse Marechaussee heeft niet altijd zicht op wie het land verlaat. Criminelen kiezen er soms voor om via Airberlin naar Curaçao te komen, of via Parijs naar Sint Maarten.” Volgens Serphos gaat dat soms ongezien. Wij hebben hier dan een veroordeelde lopen, van wie we niet weten dat hij op de ‘roll’ staat. Wij houden geen lijst bij van criminelen die nog moeten zitten in Nederland.”

 
Serphos ontkent dat er sprake is van een stagnerende samenwerking, zoals de krant in Nederland meldt. “Onze samenwerking op het gebied van rechtshulpverzoeken is uitstekend. Dat geldt over en weer. Wel is het zo dat het uitvoeren van een rechtshulpverzoek volgens de procedure een aantal dagen in beslag kan nemen.”

 
Serphos doelt hier op het feit dat de rechter-commissaris elk verzoek moet beoordelen. “Hij moet immers een aanhoudingsbevel tekenen. De persoon in kwestie moet zich bevinden op de plek, waar Nederland denkt dat hij zich bevindt. Als dat niet zo is, gaan we zelf rechercheren.”

 
Door Dick Drayer