Studenten en leraren van het Sociale Kans Traject - foto: SKJ

Studenten en leraren van het Sociale Kans Traject – foto: SKJ

THE BOTTOM – Schoolverlaters op Saba krijgen een kans om een MBO 1 opleiding te voltooien met het Sociale Kans Traject (SKJ) van de Saba Reach Foundation.

 
De afgelopen vier maanden hebben studenten zich voorbereid via een voortraject, dat met hulp van de zusterstichting FORMA uit Bonaire tot stand is gekomen. Begeleiders uit Bonaire hebben ook training gegeven aan de leraren op Saba.

 
Schoolroutine
Het voortraject heeft de studenten geholpen om terug te komen in een schoolroutine. De focus lag ook op de ontwikkeling van sociale vaardigheden. “Wij werken samen met FORMA, omdat deze stichting een sterk programma heeft dat bij het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) erkend is”, legt directeur La-Toya Charles van Saba Reach Foundation uit. De studenten zijn inmiddels begonnen aan de opleiding.

 
SKJ krijgt hulp van de Gwendolyn van Putten School uit St. Eustatius voor de overgang van middelbare scholieren naar MBO 1. Omdat de middelbare school op Saba niet met het traject heeft ingestemd, heeft het OCW aanbevolen om een samenwerking aan te gaan met de Gwendolyn van Putten School.

 
Modules
Het programma bestaat uit vijf modules: career and citizenship, Nederlands, Engels, wiskunde en workshops. Vijftig procent van het programma bestaat uit stages waarbij studenten achttien weken acht uur per dag stagelopen. Sommige studenten lopen stage bij een naschools programma, Openbare Werken, of bij een bedrijf als bewaker.

 
“De studenten reageren goed op het programma. Het geeft de studenten inzicht in de arbeidsmarkt en hoe ze met verschillende verantwoordelijkheden moeten omgaan,” zegt docent Vincent Stroom. “De leerlingen zeggen dat ze het traject willen voltooien en begrijpen dat het een kans is waar ze hun voordeel uit moeten halen. Ik help de studenten graag door deze fase van hun leven.”

 
MBO 2
Charles zegt dat voor leerlingen, die vroegtijdig de middelbare school hebben verlaten maar wel een certificaat hebben behaald, het MBO 1 traject een opstapje is naar MBO 2. Met een evaluatie aan het eind van dit schooljaar wordt bepaald welke studenten door kunnen stromen naar MBO 2, dat gevolgd kan worden op Saba of ergens anders in het Koninkrijk.

 
OCW financiert de leermiddelen, salarissen van de leraren en de maandelijkse toelage voor de studenten. De toelage is nieuw op Saba. Een student kan maandelijks tussen de 150 en 188 dollar ontvangen, afhankelijk van hun aanwezigheidspercentage tijdens de lessen.

 
“Wij hebben nu acht studenten ingeschreven die regelmatig naar de lessen komen. De studenten zeggen dat ze veranderingen in hun leven zien. De leraren en SKJ zien een flinke groei bij de meeste studenten,” aldus Charles.

 
Student Alejandro Benders volgt nu het MBO 1 traject, nadat hij de middelbare school met een certificaat heeft verlaten. Benders loopt stage als bewaker bij een bank. Hij vindt het fijn overdag te werken en in de avond naar school te gaan. “Ik begrijp nu hoe belangrijk een diploma is om een goede baan te krijgen. Met of zonder de maandelijkse toelage wil ik de lessen volgen”, vertelt Benders. Hij zegt de maandelijkse toelage goed te kunnen gebruiken om zijn vaste lasten te dekken.

 
Door Hazel Durand