Advocaat Geert-Jan Knoops in gesprek met Belkis Osepa

Advocaat Geert-Jan Knoops in gesprek met Belkis Osepa

KRALENDIJK – “Een professioneel en gedegen sporenonderzoek is van groot belang om de moordzaak op te lossen.” Dat zegt de Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops naar aanleiding van de twee recente moordzaken op Bonaire.

 
Knoops heeft veel ervaring opgedaan tijdens de Spelonkzaak, die ging over een dubbele moord gepleegd in 2005. November vorig jaar is komen vast te staan dat er sprake was van een gerechtelijke dwaling. Twee verdachten werden vrijgesproken.

 
Goed DNA-onderzoek
“Door het ontbreken van professioneel forensisch sporenonderzoek in de Spelonkzaak, vond geen goed DNA-onderzoek plaats aan het wapen en was geen professionele sectie verricht aan de lichamen”, zegt Knoops. “Daardoor kon men bijvoorbeeld de schotbanen en aard van de verwondingen niet onderzoeken.”

 
De Bonairiaanse autoriteiten hebben al een Nederlandse patholoog-anatoom aangetrokken, die deze week sectie verricht op de twee lichamen en DNA–monsters afneemt. Het DNA-onderzoek zal in Nederland worden verricht. Volgens Korpschef Hildegard Buitink is er ook expertise ingevlogen uit Sint Maarten, Curaçao en Aruba.

 
Digitale informatie
In de herziening van de Spelonkzaak speelde ook forensisch digitaal onderzoek een grote rol. Daarbij zijn de telecommunicatiegegevens en computerdata nauwkeurig uitgezocht. “Er moet beter telecom-onderzoek worden gedaan dan tijdens de Spelonkzaak. Alle data dienen zorgvuldig bewaard te worden om de route van de slachtoffers te kunnen reconstrueren.”

 
Geert-Jan Knoops geeft aan niet te kunnen overzien of Bonaire nu over de genoemde kennis en technieken beschikt. “ Als dat niet zo is dan is het zaak om deze zo spoedig mogelijk in te huren.”

 
Door Belkis Osepa