Pachi's Place - foto: Belkis Osepa

Pachi’s Place – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Gezaghebber Lydia Emerencia vertrekt op 30 januari naar Nederland om de onderhandelingen over de heropening van het bordeel Pachi’s Place vlot te trekken.

 
De eilandsraad vreest verdere escalatie van de illegale prostitutie op Bonaire zolang Pachi’s Place gesloten blijft. De eilandsraad drong tijdens een spoeddebat bij Emerencia op aan om alles in het werk te stellen om het bordeel te heropenen.

 
Viejo-onderzoek
Paradise Inn, in volksmond Pachi’s Place, is al bijna anderhalf jaar gesloten na een inval. Justitie verdenkt de eigenaren van mensenhandel. Drie personen zijn toen aangehouden. Op grond van de strafrechtelijke vervolging is de verlenging van de vergunning van Paradise Inn opgeschort.

 
Het zogenoemde Viejo-onderzoek, dat zich richt op seksueel uitbuiting van vrouwen, is nog in volle gang. Tijdens een grootschalig onderzoek zijn de prostituees en de drie verdachten uitgebreid verhoord. De verdachten zijn inmiddels vrij. De verwachting is dat de rechtszaak spoedig behandeld zal worden.

 
Verschillende eilandraadsleden schetsen de uit de hand lopende situaties, waarbij sprake is van de toename van illegale prostitutie in de wijken. Jeffrey Levenstone (UPB): “Tweehonderd meter ten oosten van mijn huis, midden in een wijk, is er een bordeel. Tweehonderd meter ten westen een ander. Verderop op de Kaya Korona nog twee illegale bordelen. Ik zie ook dat er sprake is van een toename sinds Pachi’s Place is gesloten.”

 
Soa
Verschillende eilandraadsleden hebben vragen omtrent de controle op illegale prostitutie. Ze missen strikte controles. Onder andere Eilandraadslid Benito Dirksz (MBL) stelde Emerencia vragen over mogelijke toename van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). “Ik wil graag weten of er cijfers zijn van het aantal soa-gevallen en of er indicaties zijn van een toename sinds de sluiting van Pachi’s Place.”

 
Emerencia zei tijdens debat op die vragen geen antwoord te hebben. De betrokken instanties belast met de volksgezondheid houden zich daarmee bezig. Wel geeft de gezaghebber aan dat de sluiting van het bordeel kan leiden tot meer geslachtsziekten. “Ook andere factoren op Bonaire, zoals sociaal-economische, kunnen leiden tot een toename van soa’s”.

 
Sint Eustatius
Dirksz haalde ook aan dat op Sint Eustatius sprake is van een gedoogbeleid ten aanzien van bordelen. Op dat eiland mag een bordeel wel onder voorwaarden opereren maar op Bonaire niet. Dirksz vindt dat Nederland met twee maten meet in Caribisch Nederland.

 
Emerencia kreeg als opdracht om de heropening van Pachi’s Place sterk te bepleiten in Den Haag, want het duurt te lang voordat het ministerie van Buitenlandse Zaken een beslissing neemt. Emerencia zei tijdens het spoeddebat dat in overleg met justitie, het bedrijf Paradise Inn en de familie die het runt, is besloten het strafrechtelijk traject los te koppelen van de heropening van Pachi’s Place. “We hebben met de familie afgesproken dat het strafrechtelijke traject doorgaat. Er zijn voorwaarden geformuleerd en zodra de laatste obstakels opgelost zijn, zal het gedoogbeleid gereactiveerd worden.”

 
Emerencia is van 30 januari tot 4 februari in Nederland om te praten met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook het verstrekken van visum voor de vrouwen die in Pachi’s Place komen werken, moet besproken worden.

 
Door Belkis Osepa