Hoofdofficier van Justitie David van Delft - foto: Boi Antoin

Hoofdofficier van Justitie David van Delft – Foto: Extra Boneiru / Boi Antoin

KRALENDIJK – Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie vragen de Bonairiaanse bevolking en de pers om geduld en respect om de twee moordzaken op te lossen. Hoofdofficier van Justitie David van Delft deed de oproep tijdens een speciale persconferentie. “Het onderzoek is nog heel pril, gevoelig en heel kwetsbaar.”

 
Twee personen zijn in de nacht van 24 op 25 januari vermoord. Een lijk is gevonden in een afgebrande auto op weg naar Rincon; het andere lichaam in een dam in Kralendijk. Sindsdien zijn de politie en het OM met man en macht aan het werk om de twee moorden op te lossen.

 
Waarheidsvinding
Van Delft benadrukt dat in het belang van het onderzoek geen details naar buiten gebracht kunnen worden. “U moet van mij aannemen dat op dit moment de waarheidsvinding voor de ontrafeling van deze twee moorden de hoogste prioriteit is.”

 
Expertise
Korpschef Hildegard Buitink zegt dat deskundigen uit Sint Maarten, Curaçao en Aruba zijn ingevlogen om deel uit te maken van het Team Grootschalig Onderzoek, dat uit vijfentwintig mensen bestaat. “Op elk moment dat er meer personen nodig zijn, worden mensen ingevlogen. We kijken in de omringende landen wanneer er verdere expertise nodig is.”

 
Op Bonaire is een heuse geruchtenstroom ontstaan over de slachtoffers en de daders. Van Delft zegt bewust te zijn van wat er in de volksmond gezegd wordt. Toch moeten de autoriteiten heel voorzichtig zijn en zorgvuldig werken om te komen aan wettige bewijsmiddelen, zegt Van Delft.

 
“Ik weet dat op straat bijna iedereen al weet wie het gedaan heeft. In de volksmond heeft een nicht wat tegen zijn neef verteld, want die kan het weten want zij woont in Antriol en heeft een kennis in Rincon wonen. Wij kunnen niet op dat kompas varen. We moeten werken met de regels die het Wetboek van Strafvordering ons voorschrijft.”

 
Redu
De hoofdofficier stelt dat hij uiterst voorzichtig te werk moet gaan voordat een persoon aangeduid wordt als verdachte. “Iemand is een verdachte als uit feiten en omstandigheden blijkt dat er een bepaalde graad van verdenking is en het objectiveerbaar is. Redu (roddel) is niet objectiveerbaar”, zegt Van Delft. “Geef ons de ruimte.” Wel benadrukt Van Delft dat de autoriteiten luisteren, kijken en de richtingen volgen van wat er in het algemeen gezegd wordt over de moorden.

 
De naam van het tweede slachtoffer dat in de uitgebrande auto lag, wordt al vanaf vrijdag genoemd. De politie kan de identiteit nog niet vrijgeven. Buitink laat weten dat nader DNA-onderzoek moet uitwijzen om wie het gaat. De autoriteiten wachten op de komst van een patholoog-anatoom.

 
Het DNA gaat naar Nederland voor onderzoek, waarna de familie ook bereid moet zijn om DNA af te staan, aldus Buitink. “We willen absoluut geen vergissingen maken. Dat zou heel pijnlijk zijn.” De twee lijken zijn in beslag genomen en opgeborgen in afwachting van de sectie.

 
Door Belkis Osepa