Landfill Malpais, begin januari gefotografeerd door Van de Mosselaar van Kokomo Beach

Landfill Malpais, begin januari gefotografeerd door Van de Mosselaar van Kokomo Beach

WILLEMSTAD – De tweede stap van Kokomo Beach tegen afvalverwerkingsbedrijf Selikor is het indienen van een schadeclaim. Uit het vonnis blijkt dat de kans groot is dat de bodemrechter de hinder als onrechtmatig jegens Kokomo zal aanmerken.


Een schadeclaim van Kokomo betekent groen licht voor andere horecagelegenheden in de buurt van Landfill Maplais om hetzelfde te doen. “Ook wij hebben enorm veel last gehad van de vliegen”, laat Gijs Weetink, directing manager van PortoMari weten.


Toin van de Mosselaar van Kokomo Beach spande een kort geding tegen Selikor aan, wegens het niet afdekken van afval op de landfill Malpais. Kokomo zou hierdoor last hebben van een vliegenplaag. Gisteren deed de rechter uitspraak in het voordeel van Kokomo Beach.


“Hoeveel geld het ons heeft gekost, weet ik niet precies”, gaat Weetink verder. “Denk aan bezoekers die wegblijven, niets meer willen eten en glazen drank die weggegooid worden, omdat er weer een vlieg inzit. Ook aan bestrijdingsmiddelen en pest control hebben we verschrikkelijk veel besteed om nog maar te zwijgen over onze reputatie.”


Liever geen conflicten
Weetink is op z’n zachts gezegd pissig, maar was toch niet degene die naar de rechter stapte begin deze maand. “Het ligt niet in mijn aard om het conflict op te zoeken. Ik woon hier al een tijd en ik krijg de overheid liever niet tegen me. Je komt elkaar vroeg of laat tegen en hebt elkaar nodig.” Toch woonde Weetink de rechtszaak vorige week bij. Zijn haren gingen recht overeind staan van de uitspraken van Selikor. “Ik hoorde Selikor zeggen dat er geen verband zou zijn tussen de vliegen en de landfill. Die man stond glashard te liegen en ik kan niet tegen onrecht. De maat is ook voor mij vol nu. Ik vind het heel dapper van Van de Mosselaar dat hij naar de rechter is gestapt en ben blij dat hij dit heeft gedaan.”


Krachten bundelen
Inmiddels is de situatie op PortoMari een stuk beter. “Sinds de rechtszaak merk ik echt verschil. Dit neemt niet weg dat er honderden toeristen in de kerstperiode last hebben gehad van vliegen op elk strand tot aan Piscadera. Denk eens aan de reviews op reiswebsites en dergelijke. Ik ben al lang blij dat het probleem verholpen is, maar de kans bestaat zeker dat ik een schadeclaim indien. Het is tijd om de krachten te bundelen zodat dit niet meer gebeurt.”


Geen hinder op Daai Booi
Strandtent Daai Booi ligt een paar kilometer verder dan PortoMari, maar volgens eigenaar Kees van Dongen waren er dit jaar niet meer vliegen dan normaal. “Overal op Curaçao zijn in december veel vliegen. Je hebt de tijd van de zandvlooien, de tijd van de fruitvliegjes en de tijd van de vliegen.”


Het verbaast Van Dongen dan ook als de rechter erkent dat Kokomo Beach hinder heeft ondervonden door Selikor. “De vliegen hebben niets te maken met de landfill en ik neem Selikor ook niks kwalijk. Ik woon veertien jaar hier en dit gebeurt ieder jaar. De vliegen waaien vanzelf weer over.”


Door Elisa Koek