Onafgedekt afval op Landfill Malpais - foto: Kokomo Beach

Onafgedekt afval op Landfill Malpais – foto: Kokomo Beach

WILLEMSTAD – Afvalverwerkingsbedrijf Selikor moet het bij Landfill Malpais gestorte huishoudelijk afval binnen 24 uur na storting verwerken en afdekken. Dode dieren moeten meteen in een kuil gedeponeerd worden en achter het bordje ‘bestia morto’ worden begraven.

 
Mocht Selikor dit niet doen dan staat er een dwangsom van 5.000 gulden voor iedere dag of gedeelte van een dag dat zij daarmee 48 uur na vonnis in gebreke blijft, met een maximum van 250.000 gulden.

 
De advocaat van Kokomo Beach eigenaar Toin van de Mosselaar, Dave Liqui-Lung, zegt dat hij heel tevreden is met de uitspraak. “Selikor is al best gevorderd met het afdekken van afval en we hopen dat dit zo blijft.”

 
Onafgedekt
Van de Mosselaar heeft het kort geding aangespannen nadat hij door een aanhoudende vliegenplaag zijn strandtent meerdere keren moest sluiten. Volgens hem ligt het probleem bij Landfill Malpais, waar hij ‘grote vlaktes met onafgedekt afval, beesten met maden en heel veel rottend afval’ aantrof. Operations Manager bij Selikor John Cijntje erkende begin deze maand dat het afval op Malpais een periode niet is afgedekt, omdat het materieel om dit te doen was uitgevallen.

 
Volgens de advocaat is het kort geding de eerste stap. “Met het kort geding wilden we zo snel mogelijk de vliegenplaag oplossen. Een bodemprocedure kan namelijk veel langer duren. Uit het vonnis blijkt het aannemelijk is dat de bodemrechter de hinder als onrechtmatig jegens Kokomo zal aanmerken. De tweede stap voor ons is een schadeclaim.” Selikor was niet bereikbaar voor commentaar.

 
Door Leoni Leidel-Schenk