Vlag van Sint Maarten

Vlag van Sint Maarten

DEN HAAG – “Het zou me niet verbazen als op Sint Maarten de wens bestaat om extra financiële opsporingscapaciteit te hebben. Dat is hetzelfde als in Nederland. Financiële opsporing wordt niet sexy gevonden en vaak als ingewikkeld of minder boeiend gezien.”

De nieuwe hoofdofficier van justitie op Sint Maarten, Rick Noordhoek, begint officieel op 1 maart, maar vertrekt begin februari al naar het eiland om ingewerkt te worden.

Rick Noordhoek in gesprek met Jamila Baaziz

Noordhoek heeft zin in een nieuwe uitdaging op een nieuwe plek: “Er zit volgens mij een goed functionerend parket met een redelijke bezetting.” Zodra hij op Sint Maarten aankomt wil hij snel in gesprek met de huidige medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM) om te weten te komen hoe het nu gaat. Pas daarna wil hij kijken waar hij eventueel accenten wil leggen en waar nodig verbeteringen of veranderingen doorvoeren. “Ik heb bijvoorbeeld van de president van het Hof gehoord dat het aanleveren van stukken vlotter zou kunnen. Daar ga ik dan naar kijken.”

Witwassen
Een van de expertises van Noordhoek is witwassen. “Ik weet niet of er nu een officier van justitie is die daar specifiek mee belast is, maar die zou ik wel kunnen ondersteunen. Ik kan daar wel een steentje aan bijdragen, denk ik.”

Noordhoek kan zich vinden in een aantal belangrijke thema’s uit het Jaarplan voor 2014 van het OM zoals extra focus op de jeugd, op slachtofferhulp en op snelle strafrechtelijke vervolging. Het tekort aan gevangeniscapaciteit voor jeugdigen is een punt waar hij ook goed naar wil kijken. “Ik heb begrepen dat daar wel een slag te maken valt.”

Door Jamila Baaziz