Kinderen maken kennis met muziek - foto: Belkis Osepa

Kinderen maken kennis met muziek – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Bonairiaanse kinderen ontplooien hun talenten nu zij sinds deze week gratis muziekles krijgen.

 
Het project Músika ta konta, muziek telt, laat honderd kinderen tussen acht en veertien jaar kennismaken met muziek. Ze leren krioyo- en brassband instrumenten te bespelen.

Een reportage van Belkis Osepa

Vrije tijd
“Kinderen willen wat te doen hebben in hun vrije tijd”, zegt Marieke Knol van de stichting Fundashon Plataforma Kultural, initiatiefnemer van het project. “Het gaat niet alleen om muzikale vorming, maar ook sociale vorming. Een kind heeft recht op kunst- en cultuuractiviteiten volgens het Unicef-verdrag.”

 
De kennismaking met muziek duurt zes maanden. Daarna kunnen de kinderen doostromen naar regulier muziekonderwijs op Bonaire. Fundashon Plataforma Kultural werkt aan de oprichting van een Jeugd Cultuurfonds waardoor de muzieklessen voor de kinderen die zich verder willen ontplooien om muziekgebied, gefinancierd kunnen worden. Knol: “We willen de financiële drempel weghalen, zodat de kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen en de docenten betaald kunnen worden.”

 
De lokale muziekdocenten die de lessen geven, hebben op hun beurt les gekregen van Carlo Balemans, conservatoriumdocent en klassiek dirigent in Nederland. Volgens Balemans hebben de lokale docenten goede kwaliteiten als muzikant. Ze kregen begeleiding om te leren lesgeven aan een groep kinderen.

 
Door Belkis Osepa