Demonstrerende Cubanen op weg naar Fort Amsterdam | Foto: Dick Drayer

Demonstrerende Cubanen op weg naar Fort Amsterdam – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD — De 41 Cubanen die al meer dan acht jaar illegaal verblijven op Curaçao zijn vrijdagochtend opnieuw de straten van Willemstad opgegaan. Ze zijn de wanhoop nabij en vragen opnieuw aandacht om hun illegale status op Curaçao te beëindigen. 

 
Vanaf het Wilhelminaplein liep de groep via het ministerie van Justitie en Fort Amsterdam over de Emmabrug naar het Brionplein, om de aandacht van regering en publiek te trekken. Op de pontjesbrug stuitte de Curaçaose Cubanen op een aantal Amerikaanse Cubanen van een cruiseboat vanuit Miami.

Dick Drayer liep mee met de Cubanen en maakte deze reportage

 
De demonstratie kreeg daarom al snel een anti-Castro karakter. Een deel van de Cubanen op Curaçao is politiek vluchteling en kan niet meer zonder gevaar terug naar het moederland.

 
Wetgeving
De situatie waarin deze Cubanen verkeren is het gevolg van wetgeving op Curaçao. Aanvragen voor verblijfspapieren moeten in het buitenland worden afgewacht, maar Cuba weigert deze groep terug te nemen. Na een interventie van de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken, Frans Timmermans, mochten de Cubanen hun verblijf op Curaçao afwachten. Minister van Justitie, Nelson Navarro zegde toe de verblijfspapieren daarna snel te regelen, maar dit is nog niet gebeurd.

 
Door Dick Drayer