Chris Johnson in discussie over het nieuwe elektriciteitsbedrijf voor Saba - foto: Government Information Service

Chris Johnson in discussie over het nieuwe elektriciteitsbedrijf voor Saba – foto: Government Information Service

THE BOTTOM – De gedeputeerde van Economisch zaken en Energie, Chris Johnson, heeft aangekondigd dat binnenkort de bouw van de power plant van het nieuwe elektriciteitsbedrijf, Saba Electric Company, begint.
Johnson heeft ook de angst voor verhoogde tarieven aangekaart. “De tarieven blijven zoals het was onder het vorige elektriciteitsbedrijf, GEBE. De brandstofkosten zijn afhankelijk van de prijzen op St. Maarten.”


Het is al sinds 10-10-10 de bedoeling dat Saba en St. Eustatius in hun eigen energievoorziening gaan voorzien.
Afgelopen december werd een aflossingsvrije periode effectief, waarbij GEBE St. Maarten toegestaan is technische hulp te geven aan Saba en Statia voor hun nieuwe elektriciteitbedrijven. Alle operaties en medewerkers zijn sinds 1 januari overgeheveld.

Kosten
Vroeger was GEBE verdeeld tussen Saba, Statia en St. Maarten onder een aandeelhouder. In een protocol, ondertekend in 2005, was vastgelegd dat de aandelen van GEBE verdeeld zouden worden tussen Saba, Statia en St. Maarten. Maar het was nooit duidelijk hoe de aandelen verdeeld zouden worden. Vervolgens klaagde St.Maarten over dat zij opdraaien voor de kosten van de nieuwe gemeenten van Nederland.

De ‘Transition Power Plants Saba & Statia Division GEBE Shares’ overeenkomst werd uiteindelijk getekend op St. Maarten in 2011. St. Maarten had daarmee de 4.5 procent aandelen van Statia gekocht voor negen miljoen dollar en de 3.1 procent aandelen van Saba gekocht voor 6.2 miljoen dollar.

Door Hazel Durand