PHILIPSBURG – Het parlement van St. Maarten heeft donderdagavond de begroting voor 2014 goedgekeurd met de steun van de regeringscoalitie plus het onafhankelijk parlementslid Frans Richardson, Lloyd Richardson (National Alliance), Romain Laville en Patrick Illidge (beiden onafhankelijk).

 
Het parlement nam twee moties aan van DP fractieleider Roy Marlin. De belangrijkste hiervan halveert het reisbudget van het parlement tot 375.000 gulden en moedigt aan kostbare reizen naar Parlatino-bijeenkomsten te beperken.

 
De besparing moet ten goede komen aan hogere subsidies voor carnaval, Heineken Regatta, Charlotte Brookson Academie en Video X Games. In een tweede motie vraagt het parlement de regering om de besparing van 5.2 miljoen gulden in subsidie die voorheen naar nutsbedrijven in Saba en Statia ging, ten goede te laten komen aan de nutstarieven voor particulieren.

 
Een handtekening
Marlin had ook een motie opgesteld die zou hebben geleid tot een salarisverlaging van 12 procent voor de leden van het parlement. In de begroting is een salarisverlaging van 30.000 gulden opgenomen voor ministers. De verwachting was dat het parlement dit voorbeeld zou volgen maar Marlin kwam bedrogen uit. “Er staat maar een handtekening op die motie en die is van mij,” zei hij.

 
Met de goedkeuring van de begroting heeft St. Maarten een nieuwe aanwijzing van de Rijksministerraad afgewend. De oorspronkelijke deadline voor een goedgekeurde begroting was 15 december, maar de financieel toezichthouder Cft gunde het kabinet uitstel tot 16 januari.

 
Door Hilbert Haar