Still uit de dreigvideo die na de moord op Helmin Wiels  verscheen

Still uit de dreigvideo die na de moord op Helmin Wiels verscheen

WILLEMSTAD – De broers Martis, de makers van de dreigvideo die vlak na de moord op parlementariër Helmin Wiels op internet verscheen, staan vanmiddag weer voor de rechter. De broers hopen hun naam te zuiveren en vrijgesproken te worden van het dreigen met een terroristische misdrijf.

 
“Het is ons duidelijk dat de trailer helemaal verkeerd is overgekomen en totaal uit zijn context is gehaald”, zegt Valentino Martis in een exclusief interview met Caribisch Netwerk. “Maar wij zijn helemaal geen terroristen. We zijn gewone burgers die hun best doen in deze maatschappij en werken aan een betere toekomst.”

 
De mannen werden op 7 mei aangehouden in verband met de verspreiding van een video op Youtube, waarin ze aankondigen dat de moord op Wiels de eerste van een reeks is. De broers werden in eerste instantie aangehouden als verdachte van de moord maar de aanklacht werd kort daarna veranderd in ‘bedreiging met een terroristisch misdrijf’. Ze werden op 16 oktober schuldig bevonden en veroordeeld tot een voorwaardelijk celstraf van zes maanden met drie jaar proeftijd en 240 uur werkstraffen.

 
Sponsors
“We zullen deze uitspraak tot het bittere einde aanvechten en hopen dat wij iedereen kunnen overtuigen dat wij echt niets te doen hebben met terrorisme”, zegt Valentino standvastig. “Die link onder het filmpje was alleen bedoeld als ‘marketing gimmick’. Verder heeft het filmpje helemaal niets te maken met de dood van Helmin Wiels. De enige motivering die wij hadden was het krijgen van sponsors om een korte documentaire te kunnen produceren.”

 
Valentino en zijn broer Hermann vrezen dat de uitspraak veel invloed zal hebben op hun toekomst. Hermann wil stage gaan lopen in Amerika en Valentino hoopt in de nabije toekomst naar Amerika en Canada te reizen om daar zaken te gaan doen. “Als je de stempel van terrorist krijgt op zo’n jonge leeftijd, dan ziet de toekomst er nogal somber uit”, zegt Valentino.

 
Maatschappelijke problemen
“Het is niet de eerste keer dat wij een film of trailer maken over maatschappelijke problemen die op Curaçao grote impact hebben”, zegt Hermann. “Onze passie voor het maken van dit soort films en trailers is ontstaan doordat wij als jongeren de toekomst zijn van Curaçao. Wij willen een beter Curaçao zien voor ons allemaal.”

 
Volgens Hermann zijn hun filmpjes bedoeld om ‘mensen bewuster te maken van dingen die niet goed gaan in de samenleving en hen erop te wijzen hoe daar positief mee om te gaan’. “Als voorbeeld kunnen wij noemen dat wij na het filmen van kapotte wegen in verschillende wijken, de gaten met wat beton hebben gevuld.”

 
De broers benadrukken dat hun filmpjes niet politiek beladen zijn maar maatschappelijk beladen. “Wij zijn niet politiek actief en bovendien zijn wij hierin ook niet geïnteresseerd”, zegt Valentino. Het hoger beroep dient vanmiddag om 14.00 uur.