Officier van Justitie Henry Hambeukers - foto: Belkis Osepa

Officier van Justitie Henry Hambeukers – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het Openbaar Ministerie (OM) op Bonaire heeft al een hoger beroep verzoek ingediend bij het Gemeenschappelijk Hof in de Zambezi-zaak, nog voordat de inhoudelijke behandeling heeft plaatsgevonden.

 
Dat kan op basis van jurisprudentie, zegt officier van Justitie Henry Hambeukers. De behandeling van de Zambezi-zaak waarin oud UPB-gedeputeerde Burney El Hage en ex-politieke leider van de UPB Ramoncito Booi terechtstaan, vindt plaats in maart.

Belkis Osepa in gesprek met Henry Hambeukers

Aanvankelijk zou het OM overgaan tot hoger beroep na het vonnis. Het OM is het niet eens met de beslissing van rechter Irma Lips om de corruptiefeiten waarvoor El Hage en Booi ook verdacht worden, niet mee te nemen.

 
Juridisch
Het OM meent dat de beslissing van Lips een eindoordeel is. Hambeukers: “We hebben de zaak intern besproken en juridisch goed nagezocht. We menen op basis van jurisprudentie dat in geval van een eindoordeel, we in hoger beroep kunnen.”

 
Het Gemeenschappelijk Hof moet zich buigen over het verzoek van het OM. Volgens het OM kunnen de feiten waarvoor Booi en El Hage nu vervolgd worden, namelijk hypotheekfraude en witwassen, niet losgekoppeld worden van corruptie.

 
Afwijzing
Als het Hof het verzoek van het OM afwijst, gaat de strafzaak gewoon door in maart. Het OM zal de geschrapte corruptiefeiten later aankaarten. “We wachten dan de afloop van de zaak af. In het eindoordeel moet staan dat we de corruptie niet mochten vervolgen. Dan gaan we weer in hoger beroep en hebben we eigenlijk twee kansen”, aldus Hambeukers.

 
Door Belkis Osepa