Voormalig Justitie Minister Roland Duncan. Foto DCOMM

Voormalig Justitie Minister Roland Duncan – foto DCOMM

PHILIPSBURG – De voormalige minister van Justitie in St. Maarten, Roland Duncan, heeft aangekondigd in het radioprogramma van Lloyd Richardson dat hij niet terugkeert in de politiek.

 
Hij zal geen kandidaat zijn in de aanstaande verkiezingen en ook geen lid van een volgend kabinet. Duncan verliet in mei het kabinet bijna geruisloos, nadat het door de Democratische Partij en het onafhankelijke parlementslid Romain Laville ten val was gebracht.

Duncan zei tijdens het radioprogramma dat hij trots is op de oprichting van de wijkpolitie en op de toestroom van jonge lokale kandidaten in het politiekorps. Duncan werd in 2006 minister van Constitutionele Zaken in de regering van de Nederlandse Antillen. In 2010 nam hij niet deel aan de verkiezingen, maar hij werd benoemd tot minister van Justitie in het eerste en tweede Wescot-Williams kabinet.

 
Prostitutie
Onder Duncan verslechterde de verhouding met Nederland. Dit kwam onder meer door zijn verlangen om de kustwacht op te heffen en door zijn plan voor een 100 miljoen dollar kostend Justitie Park, waarvan de financiering twijfelachtig was en door zijn banden met de prostitutie sector.

 
De enige keer dat Duncan kandidaat was voor de eilandsraadsverkiezingen, in 1995, haalde hij 103 stemmen.
In het radioprogramma zei Duncan het te betreuren dat zijn collega-ministers en parlementsleden hem niet hebben gesteund in zijn positie jegens Nederland. “Zij kozen ervoor hun mond te houden terwijl de Nederlanders hun klauwen zetten in de autonomie en de separate status van het eiland. Ze waren bang voor de toorn van Nederland.”

 
Door Hilbert Haar