Bosman koopt een aantal producten in een chinese supermarkt in Kralendijk - foto: Belkis Osepa

André Bosman koopt een aantal producten in een chinese supermarkt in Kralendijk – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Er is werk aan de winkel voor de inwoners van Caribisch Nederland als het gaat om de prijzige goederen in de supermarkten. VVD-parlementariër André Bosman vindt dat de inwoners het anders moeten aanpakken op de arbeidsmarkt. Zijn oplossing: “Harder werken voor meer inkomen en zelf verbouwen.”

 
De Tweede Kamerdelegatie sloot het werkbezoek aan Bonaire af met een kijkje in twee supermarkten in Rincon en Kralendijk. Ook op Saba en Statia is de delegatie onder leiding van PvdA-er Jeroen Recourt langs de schappen gegaan.

Een reportage van Belkis Osepa

Wassila Hachchi koopt snoepwaren voor haar verjaardag - foto: Belkis Osepa

Wassila Hachchi koopt snoepwaren voor haar verjaardag – foto: Belkis Osepa

Jarig
Ondanks de verdwenen heffingen op de import van goederen zijn de producten nog steeds duur, constateert Wassila Hachchi.(D66). Twee jaar geleden was zij ook al de supermarkten binnengelopen op Bonaire. Vandaag liep ze langs de schappen van snoepwaren op zoek naar iets lekkers voor de collega’s om haar verjaardag te vieren. Hachchi stelt dat opnieuw gekeken moet worden naar het traject van producten. “Toch blijkt dat er heel wat schakels zitten in de keten van producten voordat die bij de consument komen. Die schakels verdienen daar geld aan.”

 
Ook Bosman benoemt het productentraject, waarnaar de overheid naar moet kijken. Maar hij wil liever praten over de verhouding van het inkomen tot de prijzen. Hij vindt dat bijvoorbeeld onderzocht moet worden of er geen prijsafspraken worden gemaakt. “Concurrentie is goed. Ze mogen wel scherpe prijzen vragen.”

 
Koeien
Belangrijker vindt Bosman dat gezocht wordt naar een structurele oplossing en dat de inwoners van de BES-eilanden zelf zorgen voor meer inkomen. “Er moet hard gewerkt worden en gekeken worden naar de mogelijkheden voor werk. Waarom lopen er geen koeien rond en waarom worden er geen tomaten, komkommers en zoete aardappelen gebouwd? De mensen moeten de kansen zelf pakken.”

 
De roep op de eilanden voor dezelfde sociale premies en inkomens zoals in Nederland is niet realiseerbaar, vindt Bosman. In Caribisch Nederland geldt een ander belastingstelsel. Bosman: “Bovendien moeten we voorzichtig zijn om de positieve dingen te kopiëren uit Nederland, en de negatieve laten liggen.”

 
Onderzoek
De parlementariërs hebben tijdens hun bezoek vergaderd met het bestuurscollege en de eilandsraad van het Openbaar Lichaam Bonaire. Er werd een balans opgemaakt van de gebieden waar het goed gaat en de onderwerpen die meer aandacht vergen van Nederland. De Tweede Kamer wacht een onderzoek van staatssecretaris Jetta Klijnsma af, om tot concrete afspraken te komen over de inkomensgroepen die meer getroffen worden door de hoge prijzen op de eilanden.

 
Door Belkis Osepa