De 'Splash Zone' was het drukste deel van de Fuikbaai - foto: Elisa Koek

De ‘Splash Zone’ was het drukste deel van de Fuikbaai – foto: Elisa Koek

FUIK – Een paar afgekeurde boten, dronken feestgangers en een anker dat losschoot. Behalve dit, verliep Fuikdag op Curaçao rustig en feestelijk. Toch stijgt de bezorgdheid waardoor meer mensen pleiten voor een georganiseerde Fuikdag.


“Fuikdag is het tweede Carnaval”, stelt Roderick Gouverneur van de Kustwacht. “Voor Carnaval is er één organisatie verantwoordelijk voor een goed verloop van het feest: ditzelfde zou moeten gelden voor Fuikdag.”


Onder andere de Kustwacht Caribisch Gebied, Citro, Selikor en de brandweer zetten elk jaar uit zichzelf mensen in om de veiligheid te waarborgen en rondzwervend vuil te voorkomen. Door de massa’s mensen die jaarlijks naar de Fuikbaai varen, kost het hen steeds meer tijd en geld.


“Dagen van tevoren beginnen de acties al”, vertelt Gouverneur. “Vooral boten uit het buitenland zijn al vroeg en die moeten gecontroleerd worden.” Omdat er geen budget vanuit de overheid wordt vrijgemaakt zoals bij Carnaval, moet dit vanuit de meewerkende organisaties zelf komen.


Ferry ramt boten
Vanaf de vroege ochtend vertrokken er gisteren massaal boten richting Fuik. De kustwacht controleerde streng op papieren en veiligheid aan boort en enkele boten werden tegengehouden. De dag verliep veelal rustig, maar rond 12.00 uur schoot het anker van de Ferry Krioyo Blue los. Dit zorgde voor behoorlijke paniek, omdat de grote boot in volle vaart op andere boten afdreef.


“De Krioyo was al twee keer afgedreven en in de bosjes beland, omdat het anker niet goed vastzat”, vertelt kapitein van Wet Dream Mick Bosman. “Uiteindelijk heeft de Citro ze naar een andere plek gebracht waar ze aan een paal hebben vastgelegd. De Citro lag continu voor de boot om te voorkomen dat mensen het anker weer zouden loshalen doordat deze maar een paar meter onder water lag.”


Uiteindelijk draaide de Krioyo door wind en ging er alsnog vandoor. De boot ramde een zeilboot en kwam toen richting Bosman. “De reling van mijn boot brak af en we werden 50 of 60 meter naar achter geduwd. Achter ons lag een nieuwe rij boten met daartussenin allemaal zwemmende mensen. We waren behoorlijk angstig, want het had heel ernstig kunnen aflopen.”


De Krioyo is uiteindelijk toch de baai uitgekomen en door de haveninspectie terug begeleid. Darwin Gregg, eigenaar van de ferry, vertelde tegen Antilliaans Dagblad dat de Krioyo wel goed geankerd was, maar iemand de touwen expres had doorgesneden.


Podium op het water
Nieuw dit jaar op Fuikdag was de Splash Zone, een podium in het water waar dj’s als Afrojack, Dimitri Vegas en Like Mike draaiden. De duizenden mensen voor het podium werden regelmatig opgeroepen om in het water te spetteren. Het initiatief werd niet door iedereen gewaardeerd. “Ik vind het zonde dat er een podium wordt gebouwd”, zegt de 38-jarige Michael. “Normaal is het overal gezellig en druk, maar nu ligt het voor het podium zo vol dat je er niet eens doorheen kunt.” Toch waren er ook veel mensen die genoten van de Splash Zone en dolenthousiast naar huis gingen. “Nergens op de wereld wordt zoiets fantastisch gedaan en dat doen ze nu gewoon hier op mijn eiland!”, aldus de 28-jarige Janey.


Schoonmaakactie
Zaterdag wordt er een zowel onder als boven water een Clean Up actie georganiseerd op de Fuikbaai. Opgeven kan via de facebookpagina.


Door Elisa Koek