Onafgedekt afval op Landfill Malpais - foto: Kokomo Beach)

Onafgedekt afval op Landfill Malpais – foto: Kokomo Beach

VAERSENBAAI – “Toeristen worden aangevallen door vliegen en de keuken moet regelmatig dicht”, zegt eigenaar van Kokomo Beach Toin van de Mosselaar. Volgens Van de Mosselaar is de vliegenplaag ontstaan doordat het afval op Landfill Malpais al weken niet wordt afgedekt en hij heeft daarom een kort geding aangespannen tegen Selikor.


Het afval op Malpais is een periode niet afgedekt, omdat het materieel om dit te doen was uitgevallen. Operations Manager bij Selikor John Cijntje betreurt de situatie. “Selikor is hard bezig met het oplossen van het probleem. Het duurt even voor de achterstand is ingelopen.”

Elisa Koek in gesprek met John Cijntje

Begin december merkte Van de Mosselaar dat de vliegen in de buurt van het strand extreem waren toegenomen. Hij ging op onderzoek uit en kwam terecht bij Landfill Malpais. “Wat ik daar aantrof was ontzettend vies: grote vlaktes met onafgedekt afval, beesten met maden en heel veel rottend afval.” Van de Mosselaar benaderde 17 december afvalverwerkingsbedrijf Selikor met een ‘noodoproep’. “De situatie is onhoudbaar, er moet nu worden ingegrepen”, schreef Van de Mosselaar in zijn e-mail naar het afvalverwerkingsbedrijf. “


landfill 2

Geen verbetering
Selikor liet Van de Mosselaar weten dat de machines kapot waren en de situatie inderdaad beschamend was. “We verwachten medio volgende week weer een normale situatie te hebben op de landfill.” Dit is nu bijna twee weken geleden en volgens Van de Mosselaar is van deze verbetering nog niets te merken.


“Ik ben elke dag gaan kijken bij Malpais. De situatie wordt met de dag erger. Selikor geeft het ronduit toe, maar kan niets doen, omdat er geen materiaal beschikbaar is om af te dekken. Deze vliegenplaag zorgt ervoor dat we de keuken moeten sluiten en toeristen wegrennen. Dit kost ons zo 5000 gulden omzet per dag!”, klaagt Van de Mosselaar.


Inhalen achterstand
Cijntje is op de hoogte van de situatie en zegt dat het afval inmiddels volgens de normale procedure wordt afgedekt. “Het nieuwe afval wordt gewoon afgedekt en in de tussentijd halen we de achterstand in. We verwachten dat alles volgende week weer loopt zoals het hoort.”


Cijntje weet niet precies wanneer het materieel om afval af te dekken is uitgevallen, maar stelt dat Selikor al zeker twee weken bezig is met het oplossen van deze ‘ongelukkige’ situatie. “Eerste kerstdag, tweede kerstdag, nieuwjaarsdag en alle weekenden: er is geen dag geweest dat we niet bezig zijn geweest. En ziektes hierdoor? Zo ver wil ik echt niet gaan.”


Kort geding
Gisteren heeft Van de Mosselaar een verzoek voor een kort geding ingediend bij de rechtbank; ook gisteren zag hij op de landfill geen verbetering. Geld is voor hem op dit moment niet het belangrijkste: “Ik wil gewoon dat ze gaan schoonmaken.” Cijntje reageert verbaast op de aanvraag voor een kort geding. “We hebben, zoals we dat altijd doen, vanaf het begin contact gehad met Kokomo Beach en buurtbewoners. Als er iets gaande is, zijn we hier open over en nemen zelf het initiatief om mensen te waarschuwen. Deze relatie is altijd goed geweest. Van een kort geding weet ik dan ook niets.”


Door Elisa Koek