Protesterende postbeambte Eardley Woodley spreekt met parlementsleden - foto: The Daily Herald / Althea Merkman

Protesterende postbeambte Eardley Woodley spreekt met parlementsleden – foto: The Daily Herald / Althea Merkman

ORANJESTAD – De parlementaire delegatie van de Tweede Kamer, die vrijdag een bezoek bracht aan St. Eustatius, werd bij vertrek van het eiland op de luchthaven geconfronteerd met protesterende postbeambten.

 
Gewapend met protestborden grepen ontslagen werknemers van Nieuwe Post N.V. het bezoek aan om te protesteren tegen hun ontslag door Flamingo Express Dutch Caribbean FXDC. Dit bedrijf heeft per 1 januari de postbezorging op Bonaire, Statia en Saba overgenomen.

 
Onrechtvaardig
Eardley Woodley, die er veertig dienstjaren bij de post op heeft zitten, en zijn collega Yuanita Hook, die een zeventienjarig dienstverband heeft, kregen kort voor de jaarwisseling te horen dat hun contract niet werd verlengd. Woodley liet in niet mis te verstane bewoordingen weten het niet met deze gang van zaken eens te zijn. “Dit is onrechtvaardig. Er zijn wetten en we zullen tot het einde blijven vechten totdat deze gerespecteerd worden,” liet hij strijdvaardig weten.

 
De bezoekende parlementariërs beloofden vragen te zullen stellen aan de minister van Economische Zaken en adviseerden de gedupeerde postbeambten een advocaat in de arm te nemen en een rechtzaak aan te spannen.

 
De parlementaire delegatie,die onder leiding stond van voorzitter van de vaste kamercommissie voor Koninkrijksrelaties, Jeroen Recourt, bracht een ruim vijf uur durend werkbezoek aan Statia. Het bezoek aan Statia was het eerste aan de eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk in het kader van het Interparlementair Koninkrijksoverleg, dat van dinsdag tot en met vrijdag op Curaçao plaats zal vinden.

 
Heikele kwesties
Op Statia had de delegatie, die bestaat uit Tweede Kamerleden André Bosman (VVD), Roelof van Laar (PvdA), Peter Oskam (CDA), Ronald van Raak SP), Wassila Hachchi (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en senatoren Marijke Linthorst (PvdA), Frank van Kappen (VVD), Sophie van Bijsterveld (CDA), Nanneke Quik-Schuijt (SP) en Thom de Graaf (D66) een ontmoeting met het bestuurscollege en de eilandsraad. Tijdens dit gesprek, dat werd voortgezet tijdens een afsluitende lunch, werden diverse heikele kwesties besproken, waaronder gezondheidszorg, hoge winkelprijzen, belastingen en de taken en verantwoordelijkheden van de rijksvertegenwoordiger.

 
De parlementsleden brachten ook een bezoek aan Queen Beatrix Medical Centre en aan een aantal supermarkten. Het gezelschap keerde aan het begin van de middag terug naar St. Maarten voor gesprekken met gouverneur Eugene Holiday en met minister-president Sarah Wescot-Williams. Op zaterdag wordt Saba bezocht. Daar staat een ontbijt met de eilandsraad op het programma, evenals een bezoek aan een winkelcentrum en enkele supermarkten.

 
Door John van Kerkhof