Hilbert Haar in gesprek met Jeroen Recourt - foto: Today / Leo Brown

Hilbert Haar in gesprek met Jeroen Recourt – foto: Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – Delegatieleider Jeroen Recourt heeft positieve indrukken gekregen van het bezoek aan St. Maarten. Donderdagavond arriveerde een delegatie van Eerste en Tweede Kamerleden op het eiland.

 
Vrijdag bracht de delegatie een bezoek aan St. Eustatius en aan het eind van de dag ontving gouverneur Eugène Holiday de kamerleden. Daarna volgde nog een gesprek met minister-president Sarah Wescot-Williams.

 
Openhartig
“Ik heb heel veel respect voor wat St. Maarten in zo’n korte tijd heeft bereikt,” zei Recourt. Hij zei dat de gesprekken ‘openhartig en gepassioneerd’ waren. Onderwerpen van gesprek waren integriteit, de begroting voor 2014, de evaluatie van St. Maarten’s constitutionele status in 2014 en de belastinginspectie.

 
“Wij waren bezorgd over de landstatus voor St. Maarten in 2010,” zegt Recourt. “Zo’n jong land zonder instituten en zonder ervaring op het gebied van het organiseren van haar checks en balances. Met veel inspanning is heel veel bereikt in een korte tijd.”

 
Veerkracht
Recourt verwijst voornamelijk naar het instituut van de Ombudsman, dat met succes ontwerp wetgeving op het gebied van onder meer levenslange gevangenisstraf aanvocht bij het Constitutionele Hof, en de oprichting van instituten zoals de Algemene Rekenkamer. “Er staat iets in termen van kwaliteit,” zegt Recourt. “Een land heeft veerkracht nodig. Daar heb ik heel veel respect voor.”

 
Recourt heeft vertrouwen in de twee integriteitsonderzoeken die momenteel onderweg zijn. Hij verwacht dat iets zal worden gedaan met het resultaat van de onderzoeken. “Ik heb niet de indruk dat St. Maarten dit doet om er van af te zijn. Ze willen dit echt aanpakken.” Recourt zegt dat hij St. Maarten met een tevreden gevoel verlaat.

 
Door Hilbert Haar