Kamerleden in gesprek met bewoners van Saba - foto: Hazel Durand

Kamerleden in gesprek met bewoners van Saba – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Is er teveel Nederlandse wetgeving op Saba. Dat was het belangrijkste punt van het discussie tussen de Tweede Kamercommissie en de Eilandsraad op Saba vanochtend.

 
Andre Bosman (VVD) zegt een goede indruk te hebben van de Eilandsraad op Saba. “Ik denk dat Nederland een stapje terug moet nemen en de Eilandsraad de ruimte moet geven.”

 
Zetel
Ook voorzitter van de Kamercommissie Gert Jan Segers (CDU) heeft een positief beeld van de Eilandsraad. Twee maanden geleden heeft Seger een voorstel ingediend voor een zetel van de BES-eilanden in de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat degene op de zetel een stem heeft, maar geen recht heeft om mee te stemmen.

 
Een ander punt van het discussie is de verhoging van het minimumloon, in relatie tot de kosten van levensonderhoud. Eilandsraad lid Rolando Wilson verklaart dat er met staatssecretaris Jetta Kleinsma was afgesproken dat het minimumloon verhoogd zou worden met 20 procent.

 
Kleinsma maakte eind december echter bekend dat het minimumloon, de werkloosheidsuitkering, onderstand (bijstand) en ouderdomsuitkering AOV met 6.1 procent worden opgetrokken. “Wij moet dit uitzoeken. De kosten van levensonderhoud op Saba zijn heel hoog. Mensen moeten veel moeite doen om basisvoedingsmiddelen aan te kunnen schaffen,” zegt Wilson.

 
AOV
“Jarenlang hebben werknemers geen pensioen opgebouwd via hun werkgever, zoals in Nederland”, zegt Bosman. “Nu is er een probleem ontstaan dat niemand echt recht heeft op een pensioen, alleen op de premies die zijn betaald voor de ziektekostenverzekering. Nu is er een pensioenplan gereguleerd. Het probleem dat ouderen alleen een AOV-pensioen hebben hoort nu tot het verleden.”

 
Segers heeft in het verleden de kosten van levensonderhoud op de BES-eilanden al een keer opgevoerd in de Tweede Kamer. Hij zal dit opnieuw doen tijdens de evaluatie van het bezoek van de Kamerleden aan de BES-eilanden. “Als er verborgen armoede is, dan is het een probleem dat wij moeten oplossen. Wij moeten de verschillen in de kosten van levensonderhoud in Nederland en de BES bekijken,” zegt Segers.

 
Segers vindt dat er een onderzoek moet komen over de prijsverhoging in de supermarkten sinds 10-10-10. “Is het vanwege belasting, wetgeving of dat supermarkten misbruik maken van US dollar is de vraag.”

 
De Eilandsraad heeft ook gesproken over de hoge kosten van douane op Saba. Bosman zegt te begrijpen dat het aantal controles op Saba niet overeenkomen met de kosten van de douane. “De Eilandsraad denkt dat ze meer geld overhouden als er geen buitenlandse douane binnengehaald wordt.”

 
Door Hazel Durand