Cherise in Willemstad | Foto: Dick Drayer

Cherise in Willemstad – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Niet iedereen komt voor zon, zee en strand naar Curaçao. Jaarlijks reist een groot deel van de in Nederland woonachtige Curaçaoënaars naar hun eiland om Kerst en Oud & nieuw met familie door te brengen.

 
Dat geldt ook voor Aiven en Cherise Sprang. Broer en zus. Aiven woont in Rotterdam, Cherise in Echt, Limburg. Hun moeder (84) is dit jaar geremigreerd naar Curaçao. Hoe kijken zij tijdens hun verblijf aan tegen Curaçao en Nederland?

Een reportage door Dick Drayer

Buitenstaander
Aiven (54) woont al vijfendertig jaar in Nederland. Te lang stelt hij vast. Nederland is veranderd en niet ten voordele. De recente discussies in Nederland over zwarte piet laten volgens hem zien dat de houding van Nederlanders ten opzichte van buitenstaanders verhard. Aiven zegt dat hij in Nederland geen buitenlander is, maar een buitenstaander. Hij neemt dit mee in zijn afweging om wellicht dit jaar al terug te keren naar Curaçao.

 
Rust en orde
Zus Cherise (52) is al tweeëntwintig jaar niet op Curaçao geweest. Wat haar betreft gaat ze ook niet meer komen. De rust en orde in Nederland zijn belangrijk voor haar. Ze zegt ook niet meer te kunnen wennen aan Curaçao. Vooral de manier waarop de overheid geld verspilt vind ze ‘vreselijk’. Bovendien kun je in Nederland veel meer kanten op: “Curaçao is klein”, aldus Cherise.

 
Door Dick Drayer