Dansende jongeren van BYOF tijdens lancering van het JOGG-project - foto: Belkis Osepa

Dansende jongeren van BYOF tijdens lancering van het JOGG-project – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Jongeren op Bonaire stimuleren elkaar om overgewicht terug te dringen. De jongerenorganisatie Bonaire Youth Outreach Foundation (BYOF) is de trekker van de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

 
Uit onderzoek in 2008 onder kinderen van vier tot zestien jaar op Bonaire blijkt dat 32 procent van de meisjes en 24,4 procent van de jongens aan overgewicht lijdt. In Europees Nederland is dat 15 procent.

Belkis Osepa in gesprek met Sharine Loozen-Janga

Stimulans
Bonaire is sinds november een JOGG-gemeente. De Bonairaanse overheid wil door de inzet van de Jogg-aanpak tot 2016, jongeren van nul tot negentien jaar stimuleren tot een gezonde levenstijl met nadruk op preventie van overgewicht. De stimulans komt van jongeren zelf, aldus Sharine Loozen-Janga coördinator van het project voor de Directie Samenleving en Zorg.

 
“Jongeren begrijpen elkaar en weten wat er in hun wereld gebeurt”, zegt Loozen-Janga. “Het gaat om hun beleving. De jongeren zijn de hoofdrolspelers in de realistie van dit project. Zij kunnen met één of twee woorden via de social media de boodschap overbrengen.”

 
BYOF
De jongeren van BYOF trekken het JOGG-project met de leuze: hóben sa bo peso adekuá (jongere weet je juiste gewicht). Het project wordt verder uitgewerkt, waarbij onder andere supermarkten, instanties belast met sport, beweging en het welzijn van de jeugd betrokken worden. Het uiteindelijke doel is dat publieke en private organisaties samenwerken om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken.

 
Door Belkis Osepa