De crematieoven van Aurora Funeral Home. Foto: Ariën Rasmijn

De crematieoven van Aurora Funeral Home – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Bijna een jaar nadat de Staten een wet heeft aangenomen dat cremeren toestaat, kunnen er nog altijd geen crematies plaatsvinden op Aruba.

 
Het enige uitvaartbedrijf op het eiland met een crematieoven heeft namelijk nog geen vergunning. Anthony Latham, directeur van Aurora Funeral Home, toont de ring met ijzeren tags die bij wet verplicht aan elk crematiepakketje moeten worden toegevoegd. Tag nummer 001 staat klaar om als eerste te gaan.

 
Volle pond
Zolang hij geen vergunning heeft, moeten zijn klanten uitwijken naar Curaçao of Bonaire en de volle pond betalen. “Natuurlijk heb ik daar inkomsten aan verloren”, zegt hij gelaten. Slechts eén keer mocht de oven, een investering van twee ton, aan.

 
Bijna had de vorige minister van Volksgezondheid, Richard Visser, het Landsbesluit voor Latham’s vergunning ondertekend. Dit viel in het water toen hij in augustus uit de politiek stapte. Het Landsbesluit ligt nu op het bureau van de nieuwe minister Alex Schwengle.

 
Laatste land binnen Koninkrijk
In maart maakte het Arubaanse parlement het bij wet mogelijk voor uitvaartbedrijven om overledenen te cremeren. Het eiland is het laatste land binnen het Koninkrijk die de zogeheten crematoriumwet aanneemt. Aruba, dat overwegend Rooms-Katholiek is, hield de boot lang af. Een groeiende vraag vanuit de bevolking en het feit dat de begraafplaatsen in onder meer Sabana Basora, Zeewijk en Oranjestad en Savaneta overvol raken, waren doorslaggevend.

 
Door Ariën Rasmijn