Meer specialisatie bij de politie op Statia en Saba
Korpschef Hildegard Buitink - foto: Belkis Osepa

Korpschef Hildegard Buitink – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het politiewerk op Sint Eustatius en Saba is het afgelopen jaar kwalitatief verbeterd, vindt korpschef Hildegard Buitink. Deze twee eilanden hebben meer specialisten gekregen, vooral op het gebied van opsporing.

Begin 2014 vindt een evaluatie plaats van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN). Dan wordt volgens Buitink besloten of de structuur en inrichting van het korps op Bonaire, Saba en Statia verandert. De kwaliteitsverbetering is voor haar een prioriteit.

Belkis Osepa in gesprek met korpschef Hildegard Buitink

Tekortkomingen
In het rapport van de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR) staat dat er sprake was van ernstige tekortkomingen in het opsporingsproces, vooral op Statia en Saba. Onder druk van de RvR is het KPCN direct begonnen met personeelswisselingen, betere aansturing en het toepassen van specialisatie.
Direct na haar aantreden in juli kreeg Buitink te maken met de kritieken van de raad. “Je schrikt er natuurlijk een beetje van. De vorige korpschef ook. Toen het rapport uitkwam, was hij al bezig met de veranderingen. Sinds 10-10-10 is er sprake van een jong korps, waarbij de politie heel erg moest wennen aan de nieuwe situatie en werkwijze”, constateert Buitink.

Criminaliteit
Het korps heeft een implementatiemanager uit Nederland naar de eilanden gehaald om de aansturing en opsporingsproces te verbeteren. Aanvankelijk zou zware criminaliteit op Statia en Saba, vanuit Bonaire bekeken worden. De RVR constateert dat politiezaken op de twee eilanden ‘een ondergeschoven kindje is’. Buitink: “Er gebeurt toch wel het een en ander, waar we toch gespecialiseerde opsporing voor nodig hebben.”
Zowel bij de basispolitiezorg als bij de opsporing schoot de politie tekort op Saba en Statia. Ook op Bonaire is de basispolitiezorg in ontwikkeling. Gevolg was dat het politiewerk op de drie bijzondere gemeenten van Nederland niet met voldoende kwaliteit uitgevoerd kon worden.

Zedenzaken
Op Saba zijn acht politiemensen werkzaam. Het eiland heeft een permanente ervaren politieman belast met de opsporing. Samen met het opsporingsteam op Bonaire coördineert hij de grotere zaken. Op Statia werken dertien politiemensen. Een rechercheur reist om de zes weken vanuit Bonaire naar Statia op daar de opsporingzaken af te handelen. Buitink: “De politie op de twee eilanden werkt al een stuk beter in de basispolitiezorg en heeft een goede interactie met de rechercheurs.”

De politie op Saba en Statia heeft op het gebied van zedenzaken meer expertise nodig. “De zedenkwaliteit zit op Bonaire. Ook op dat gebied moeten we ervoor zorgen dat de politie op Saba en Statia meer vaardigheden krijgt.”

Door Belkis Osepa