WILLEMSTAD – “Ik koop meer dan dertig flessen water per week”, vertelt Madeleine Francis. Ze wil niet dat zij of haar twee kinderen fluoride binnenkrijgen. Al het water dat hun lichaam binnengaat, komt van de supermarkt.


De overheid van Curaçao nam vorige week een motie aan om de hoeveelheid fluoride in het drinkwater te verhogen. Reden hiervoor is de slechte kwaliteit van het gebit van sommige mensen.


Momenteel zit er minder dan 0.5 parts per million fluoride in het drinkwater. Dit was 1,5 ppm, totdat premier Gerrit Schotte in 2012 de hoeveelheid verlaagde. Dit wordt nu weer teruggedraaid, omdat 0.5 ppm te weinig zou zijn om cariës tegen te gaan. Volgens de aangenomen motie kampt 94 procent van de Curaçaoënaars met tandproblemen. Dat de verhoogde fluoride gevaarlijk kan zijn, wordt in de motie ontkent: “De World Health Organiation en onze wet wijzen uit dat een concentratie van 1,5 mg per liter drinkwater niet gevaarlijk is voor de gezondheid.”


‘Pueblo Soberano tegen fluoride’
Komishón Anti-Fluoride vecht al jaren tegen het geheel elimineren van fluoride uit ons drinkwater. Wijlen politicus Helmin Wiels was een voorstander van dit idee. Op oude videobeelden is nog steeds te zien dat Wiels zich heftig uitlaat over fluoride: “Voorstanders van het toevoegen van fluoride aan ons drinkwater zijn niet goed bij hun hoofd en crimineel”, stelde de politicus. Ook verschillende leden van Wiels’ partij Pueblo Soberano hebben zich bij de Komishón gevoegd. Toch stemden vier PS-leden vorige week in met de motie om fluoride te verhogen.


“Minister Ben Whiteman heeft het slim aangepakt”, reageert Rudolph de Wit van Fundashon Anti-Fluoride. “Hij heeft mensen laten stemmen op een voorstel om tandheelkundige zorg te verbeteren. Uiteraard hebben veel parlementariërs hier goed op gereageerd, maar nu blijkt dat ze pro-fluoride hebben gestemd.” Volgens De Wit klopt de informatie in de motie niet. “Ze gaan ervan uit dat het toevoegen van 1,5 mg per liter binnen de grenzen is van de World Health Organization, maar dit hangt helemaal af van het aantal liter dat iemand drinkt. Iemand die veel water drinkt, krijgt natuurlijk ook meer fluoride binnen en dit is met 1,5 mg per liter al snel teveel.”


Honderden guldens aan waterflessen
Familie Francis gaat voorlopig door met het kopen van water. Dit kost hen maandelijks een paar honderd gulden, maar volgens Madeleine is dat het meer dan waard. “De overheid steekt haar kop in het zand, ik niet. Ik vind het niet zonde van mijn geld. Stel je voor dat mijn kind kanker krijgt of zijn hersenen worden aangetast en ik had dat kunnen voorkomen. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. Ik heb mijn kinderen uitgelegd dat ze geen water uit de kraan moeten drinken, maar op school of op een feestje krijgen ze natuurlijk wel water met fluoride. Daar kan ik niks aan doen, maar thuis weet ik zeker dat ze geen risico lopen.”


Door Elisa Koek