PHILIPSBURG – Vier mensensmokkelaars die in 2011 zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 36 maanden tot vijf jaar en tien maanden, voelen nu ook de financiële consequenties van hun misdaden.

 
Het Gerecht in Eerste Aanleg veroordeelde het viertal tot betaling van 86.232 dollar, 15 procent minder dan de ruim 100.000 dollar die het openbaar ministerie in september eiste.

 
Korting
Jean Journel Cobite, die voor de smokkelactiviteiten werd veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden gevangenisstraf, moet het meeste aan de staat betalen: 24.980 dollar. Medeverdachte Louis Saint Marc kreeg van het gerecht een korting van 25 procent omdat hij 65 is en geen aantoonbare bronnen van inkomsten heeft.

 
Saint Marc moet toch nog 20.514 dollar betalen. De 67-jarige taxichauffeur Erold Montgomery Bolan kreeg een rekening van 22.838 dollar gepresenteerd; de schade voor Pierre Josias Neus bedraagt 17.900 dollar.

 
Passagiers
De verdachten waren onder meer betrokken bij het gedoemde transport van ongeveer dertig illegalen afkomstig uit Haiti, de Dominicaanse Republiek, Dominica en Zimbabwe met het bootje Jesus La in december 2010. De boot zonk op 5 december in de territoriale wateren van de Britse Maagdeneilanden, waarbij acht passagiers verdronken.

 
Door Hilbert Haar