Raadsheer Bob Wit - foto Today / Milton Pieters

Raadsheer Bob Wit – foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – De Integriteitscommissie Openbaar Bestuur is deze week met haar werkzaamheden begonnen en zal een eindrapport afleveren in juni volgend jaar.

 
De ministerraad moet het rapport na aflevering binnen een maand openbaar te maken.

 
Commissie
De door de regering ingestelde commissie staat onder leiding van raadsheer Bob Wit. Andere leden zijn gepensioneerd procureur-generaal Rieke Samson-Geerlings, oud-bankier Jan Beaujon, rechter Dick van Putten, Cft-lid Richard Gibson Sr. en Voortgangscommissie voorzitter Ronald Bandell.

 
De commissie heeft de afgelopen week al met verschillende ministers, diensthoofden en met ondernemers gesproken. De gesprekken waren beleefd en openhartig, zei Wit vanavond tijdens een persconferentie op het ministerie van Justitie. “We zijn voorzien van nuttige informatie.”

 
De voltallige commissie heeft ook een ontmoeting gehad met gouverneur Eugène Holiday, die eerder deze maand een stuurgroep instelde die onder voorzitterschap van voormalig Nationaal Ombudsman Marten Oosting het door de Rijksministerraad bevolen integriteitsonderzoek gaat begeleiden.

 
Onafhankelijkheid
Raadsheer Wit zei dat de commissies waar mogelijk zullen samenwerken om overlappingen en onnodige uitgaven te voorkomen, maar dat de onderzoeken op zich onafhankelijk blijven van elkaar. Wit benadrukte de volledige onafhankelijkheid van zijn commissie en voegde hier aan toe dat de leden zich niet zullen wagen aan strafrechtelijk onderzoek. “We laten ons door niemand iets vertellen en als we bewijs tegen personen tegenkomen zullen we dat overdragen aan de bevoegde autoriteiten.”

 
Dat het rapport vlak voor de verkiezingen openbaar zal worden is geen bron van zorg, zegt Wit: “Met die verkiezingen hebben wij niets te maken.”

 
Door Hilbert Haar