Aubert Wiels - foto: Dick Drayer

Aubert Wiels – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – De aanhang van Pueblo Soberano (PS) schitterde in afwezigheid tijdens de regiezitting in de zaak van de moord op Helmin Wiels. Alleen PS-parlementslid Sherwin Leonora zat op de publieke tribune.

 
Aubert Wiels, de broer van wijlen Helmin Wiels heeft vertrouwen in het rechtsysteem. Zeker nadat de recht vandaag besloot om de verdachten in hechtenis te houden tot aan de inhoudelijke behandeling volgend jaar mei.

Dick Drayer in gesprek met Aubert Wiels

Ruthmilda Martina -foto: Dick Drayer

Ruthmilda Martina -foto: Dick Drayer

Er waren wel aanhangers van de Grupo Magno op de tribune te vinden. Deze Soberano’s hebben zich afgescheiden van de partij nadat Ivar Asjes de scepter ging zwaaien. Ruthmilda Martina is sinds 2006 op Curaçao en sloot zich direct aan bij Helmin Wiels. Nu is zij lid van de Grupo Magno en zat zij op de eerste rij.

Dick Drayer sprak met Ruthmilda Martina

Algemeen belang
Alle verzoeken die de vier verdachten in de zaak rond de moord op politicus Helmin Wiels vandaag hebben ingediend, zijn door de rechter afgewezen. Gezien de schok die de moord teweeg heeft gebracht binnen de Curaçaose samenleving, wordt het algemeen belang boven het persoonlijk belang van de verdachten gesteld, zo stelt de rechter.

 
Waar advocaat Marije Vaders vindt dat er geen bewijs tegen de 43-jarige verdachte Burney Fonseca is en hij dus niet langer vastgehouden kan worden, oordeelt de rechter dat er wel degelijk voldoende aanwijzingen zijn die de voorlopige hechtenis rechtvaardigen.

 
De 24-jarige verdachte Dangelo Damascus wil dat zijn zaak wordt opgesplitst omdat hij niets te doen zou hebben met de moord op Wiels. De rechter gaat niet in op dit verzoek. Damascus wordt verdacht van het regelen van de auto waarmee de verdachten naar Marie Pampoen zijn gereden om Wiels op 5 mei dood te schieten. De vermoedelijke chauffeur, Raul Martinez alias Bolle, werd volgens de aanklacht door Damascus op 17 mei doodgeschoten en in zee gedumpt bij de vlakte van San Pedro.

 
Playstation
Over het verzoek van Damascus om een playstation, televisie of ander vermaak in zijn cel, plus overplaatsing naar de SDKK-gevangenis of de gevangenis op Sint Maarten, kan de rechter nog geen beslissing nemen. Dit zal tijdens de volgende pro forma zitting op 16 april opnieuw aan bod komen. Damascus verblijft in een cel in Barber en mag geen contact hebben met zijn familie.

 
Elvis Kuwas, alias ‘Monster’ die verdacht wordt van het doodschieten van Wiels, verzoekt de rechter om beter eten en de mogelijkheid om anoniem eten te ontvangen uit angst voor vergiftiging. De rechter neemt ook hier geen beslissing over, omdat het aan de directie van de gevangenis is om de voeding van verdachten te verzorgen. De verantwoordelijkheid van de voorlopige hechtenis van de verdachte ligt bovendien bij het Openbaar Ministerie en niet bij de rechter.

 
Grote belangstelling
Op 21, 22 en 23 mei zal de zaak inhoudelijk behandeld gaan worden. Wegens de grote belangstelling die de moordzaak trekt, overweegt de rechter om via een videoverbinding in een andere zaal extra mensen de zitting bij te laten wonen. Ook is het een optie om de zaak naar een andere locatie te verplaatsen.

 
Door Anneke Polak en Dick Drayer