Persconferentie met minister Ted Richardson en Romain Laville - foto: Hilbert Haar

Persconferentie met minister Ted Richardson en Romain Laville – foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – St. Maarten gaat een samenwerkingsverband aan met Newark in de Amerikaanse staat New Jersey. Dit is bekendgemaakt door het onafhankelijk parlementslid Romain Laville.

 
De gemeenteraad van Newark keurde de overeenkomst al op 4 december goed. Vandaag is het voorgelegd aan de ministerraad in Philipsburg. Volgens Laville hoeft de overeenkomst geen goedkeuring te krijgen van het parlement.

 
Wederzijds
Minister Ted Richardson (Toerisme, Economische Zaken, Vervoer en Telecommunicatie) was bij de presentatie van de overeenkomst aanwezig, maar Laville, die Richardson in zijn positie heeft benoemd, zat de persconferentie voor. Het samenwerkingsverband moet wederzijdse economische, culturele en sociale ontwikkelingen bevorderen.

 
Laville voorziet een uitwisselingsprogramma voor studenten, samenwerking met de Rutgers Universiteit en het Essex Community College en tussen scholen, trainingsfaciliteiten voor politie en brandweer en business to business links.

 
St. Maarten gaat volgens Laville ook een kantoor openen in Newark. Dit moet het gesloten kantoor van het toeristenbureau in New York vervangen en dienst doen als liaison bureau voor studenten en ondernemers. Wanneer dit kantoor operationeel wordt en hoeveel mensen er gaan werken is nog niet bekend.

 
Caribisch component
Newark heeft een grote Caribische component in haar bevolking – een van de redenen die volgens de minister binding met St. Maarten een logische keus maakt. Neward onderhoudt al soortgelijke contacten met dertien steden in de wereld: vijf in Brazilië, vier in Afrika en verder in Portugal, China and Azerbeijan. De enige andere stad in het Caribisch gebied dat Newark tot zusterstad heeft gemaakt is Freeport in de Bahamas.

 
Door Hilbert Haar