Hoofdverdachte Meyshane Kemar J. - foto: Today / Milton Pieters

Hoofdverdachte Meyshane Kemar J. – foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft weer levenslang geëist tegen Meyshane Kemar Johnson, die op 19 september vorig jaar het Amerikaanse echtpaar Michael en Thelma King op gruwelijke wijze vermoordde.

 
De pas achttienjarige medeverdachte Jeremiah Chevon Mills moet van het OM 28 jaar zitten; de eis tegen de derde verdachte, Jamal Jefferson Woolford is 22 jaar. De eisen zijn gelijk aan de veroordelingen die het Gerecht in Eerste Aanleg in mei oplegde.

 
Keel
De verdachten overvielen eerst een Chinees restaurant in Philipsburg en vluchtten met de politie op hun hielen naar Cupecoy, waar ze de King-villa binnendrongen. Johnson sneed de keel van beide slachtoffers door.

 
Advocaat-generaal Taco Stein besteedde bijna een kwart van zijn requisitoir aan argumenten die de rechtvaardigheid van levenslange gevangenisstraf ondersteunen. In september 2012 verwierp het Hof de levenslange straf van de drievoudige moordenaars Sherwan Roberts en Curtley Allison Richards, omdat dit in strijd zou zijn met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

 
Levenslang
Het Constitutionele Hof van St. Maarten sprak zich in november ook uit tegen levenslang en gebood de regering alle verwijzingen naar de maximale straf te verwijderen uit het ontwerp wetboek van strafrecht. Stein voerde echter aan dat gratie en het strafrechtelijk kort geding voldoende uitzicht bieden. Het Hof doet op 30 december uitspraak.

 
Door Hilbert Haar